Na kouzla jsem začal věřit díky Arabele – tu jsem pak poznal i osobně a pokusíme se ji znovu vykouzlit v květnu v Uherském Hradišti, prozrazuje kouzelník Jiří Hadaš

Jiří Hadaš je profesionální kouzelník a iluzionista. Je jeden z nejlepších v České republice a od roku 2016 je také prezidentem Českého magického svazu. Magii se věnuje už více než 40 let  a kouzlí nejen pro dospělé publikum, ale i pro děti.

Profesionálního kouzelníka Jiřího Hadaše dovedla podle jeho slov ke kouzlení Arabela. K tomu dodává, že „tetě“ Janičce Nagyové coby dítě dokonce seděl na klíně a pak se s tím chlubil ve škole, kde mu samozřejmě nevěřili. Na kouzelnickou dráhu se sám vydal už v dětství. Je z dvojčat a oba bratry prý naučil kouzlit tatínek. „Taťka nás učil kouzlit od školky, první vystoupení jsem měl asi v pěti letech,“ vzpomíná Jiří Hadaš a prozrazuje, že první kouzlo bylo se sklenicí mléka. 

Mají kouzelníci nějaká pravidla, která nesmí porušit? Podle Jirky Hadaše existuje takzvané kouzelnické desatero, kde zásadním pravidlem je udržet tajemství. Připouští ale, že v době internetu je to velmi těžké. Jsou ale i kouzla, která se prozradit mohou, a ty nabízí Jirka Hadaš například i v seriálu pro děti Škola kouzel, který vytvořil v době covidu.

A jaká jsou další pravidla desatera? Pořádně vše natrénovat, neukazovat stejná kouzla za sebou nebo být vždy pěkně oblečený.

Základní druhy iluzí podle Jirky Hadaše jsou: objevení, zmizení, přeřezání, levitace nebo metamorfóza. Jejich základní principy Jirka zná, se smíchem ale prozrazuje, že existují i kouzla, kterým nemůže přijít na kloub, což ho údajně pěkně štve.  

Aktuální trendy v kouzelnické profesi jsou podle něj triky s mobilními telefony a kuriózně s Rubikovou kostkou. Osobně se Jiří Hadaš snaží i stará kouzla použít v novém ‚kabátku“ a kouzlí tak například i se slizem nebo s ‚ufouny‘.

Je možné si nechat kouzlo patentovat? A jaké jsou podmínky pro to, abyste mohli být členem Českého magického svazu? I to se dozvíte v rozhovoru s kouzelníkem Jiřím Hadašem.

Přidává v něm i pozvánku na Magic festival spojený s Mistrovstvím České republiky v moderní magii. Ty proběhnou v květnu roku 2022 v Uherském Hradišti a právě tady se kouzelníci k Jirkově radosti pokusí vykouzlit znovu po letech Arabelu, která stála u jeho začátků.

Všechny hosty a rozhovory z pořadu Na pohovce Jožky Kubáníka najdete i na webu https://rozhl.as/Kubanik nebo v podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.