Moje žena ví, že mám milenku, dokonce starší, než je ona. Je to divadlo, říká se smíchem Igor Stránský

Téměř půl století strávil na prknech, která znamenají svět. A i když v roce 2015 odešel do penze, pro divadlo žije dál. Hostem Věry Hotařové v pořadu Naplno byl Igor Stránský, herec, úspěšný režisér a dlouholetý ředitel Slováckého divadla Uherské Hradiště.

Igor Stránský působil ve Slováckém divadle 46 let, z toho 15 sezon jako herec a za tu dobu ztvárnil 75 rolí. Posledních 25 let byl pak jeho ředitelem a taky režisérem, který nastudoval přes 90 úspěšných inscenací. Pod jeho vedením se Slovácké divadlo proměnilo ve velmi respektovanou uměleckou scénu. 

V roce 2015 se rozhodl, že odejde do penze. Režisérské křeslo ale neopustil. „S manželkou jsme si tenkrát vzali první podzimní dovolenou a letěli jsme na Kanárské ostrovy. Ale už tam jsem si vlastně táhl dvě režijní knížky.“ prozradil na sebe.

Aktuálně studuje inscenaci s „pořadovým číslem“ 99 a v hlavě už má i plány na tu stou: „Ta práce mě baví. Jsem daleko svobodnější, protože už nemusím být úředníkem a dělám jenom tu práci, která mě baví celý život, a na kterou se vždy těším."

Už v roce 2015 se svými přáteli založil klub starých pánů, který si říká Dramaturgická rada. V roce 2023 dostali nápad, že ze staršího novinového recesistického seriálu Kachničky udělají hru. Uvedli ji na Malé scéně Slováckého divadla. Publikum ji přijalo, a tak se dočkala 6 repríz. 

Pan Stránský dovolil v rozhovoru nahlédnout i do soukromého života. „No tak moje žena ví, že mám milenku. A ta je ještě starší, než je ona – je to divadlo. A to, co spolu i šest let po zlaté svatbě prožíváme, je opravdu především úcta k té druhé polovičce. Kdy já jsem více ve světě a více v divadle, než doma, že to snáší, že dokázala udržet rodinu, dokázala vychovat děti, že se dokáže věnovat i vnukům. Na to jsou mnohdy zapotřebí hodně silné nervy, protože když je jeden blázen, tak ten druhý musí mít rozumu dvakrát tolik,“ říká s láskou o své ženě Igor Stránský.

Jde některé z dětí nebo vnuků pana Stránského v jeho šlépějích? Chtěl být v reálném životě skutečně D'Artagnanem a zahrál si ho někdy? I to se dozvíte v rozhovoru s Igorem Stránským v pořadu Naplno s Věrou Hotařovou.

Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.