Mám rád spíše akční pohádky, říká herec a zpěvák Josef Zíma, který si zahrál i prince

Na první dubnové rozhlasové Pohovce Jožky Kubáníka usedl herec a zpěvák Josef Zíma, se kterým jsme se trochu vrátili do času Vánoc.

Příjmení Josefa Zímy dává podnět k zamyšlení, kolik toho má vlastně společného se zimou. Tak třeba to, že společně se svou ženou Evou Klepáčovou dabovali hlavní role ve známé pohádce Mrazík. Nebo to, že ve vánočním čase televize pravidelně uvádí pohádku Princezna se zlatou hvězdou, kde hraje prince Radovana.

V rozhovoru ale prozrazuje, že tuto pohádku moc rád nemá a preferuje spíše akční pohádky. Nicméně velmi rád v souvislosti s tímto natáčením vzpomněl na herce Stanislava Neumanna, režiséra Martina Friče nebo Martina Růžka, se kterým měl v závěru pohádky velký šermířský souboj.

Říká také, že měl štěstí na lidi a že měl v životě tři učitele: „To byl pan profesor Nedbal, vynikající herec a režisér, který mě naučil techniku toho, jak se chovat na jevišti a před kamerou. Pak jsem strávil několik let u pana Wericha, a to byla další škola, protože na něj stačilo se dívat. A třetím byl Alfréd Radok, režisér, který potom opustil naší zemi.“

Poslechněte si rozhovor plný vlídného vzpomínání Josefa Zímy na slavné herecké osobnosti i povídání o muzice, které se Josef dodnes věnuje. A není to jen dechovka …

Všechny hosty a rozhovory z pořadu Na pohovce Jožky Kubáníka najdete i na webu rozhl.as/Kubanik nebo v podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související