Lipovou alejí u hradu Rožnov se procházel i Sigmund Freud

4. květen 2021

Naučná cesta Hradisko k hradu Rožnov nabízí i procházku několika alejemi. Jedna je lipová a sloužila k takzvaným špacírům v rámci léčby v tamních lázních. Druhá je kaštanovo-lipová a vede po hřebeni a okolo kopce Hradisko. Třetí je netradičně ovocná a právě prochází obnovou.

Rožnov pod Radhoštěm patří do Chráněné krajinné oblasti Beskydy. Proto je typickým znakem města členitá krajina. Kopce, které jsou jeho součástí, se zvedají až do výšky 950 m. Jenom pár kilometrů od centra je Hradisko, to je 522 m vysoká hora, a na ní je zřícenina středověkého hradu Rožnov. Pevnost na ochranu východní hranice byla vybudovaná ve 13. století. V polovině století 16. už byla opuštěná a císař Ferdinand I. ji nechal rozbořit. Zůstaly jenom hospodářské objekty v předhradí. Historicky i přírodně zajímavou lokalitou vede naučná stezka Hradisko. Na přibližně tři kilometry dlouhé trase jsou i staré aleje.

Na úbočí kopce je lipové stromořadí. Historikové se domnívají, že kopíruje původní přístupovou cestu k hradu. Podle nich byla ovšem alej vysazená až po zániku hradu snad jako krajinářský prvek nebo to bylo v době, kdy v Rožnově, to ještě neměl přídomek pod Radhoštěm, byly klimatické lázně. V roce 1820 je založil tehdejší majitel panství Josef Drobník. Mimořádné horské podnebí lékaři doporučovali lidem s plicními a srdečními chorobami. Součástí procedur bylo popíjení žinčice a zdravotní procházky v terénu. Josef Drobník lázním fandil. Kvůli nim založil i městský park a budoval stezky. Pacienti dostávali rozpis, kolik a v jakém terénu toho mají ujít. Lipová alej vedoucí na Hradisko byla jednou z lékaři doporučovaných tras. Patřila mezi ty méně náročné. Na začátku 20. století do lázní během letní sezony přijíždělo až tři tisíce hostů z celého světa. Na promenádě mohli potkat třeba psychoanalytika Sigmunda Freuda či zakladatele genetiky Gregora Johanna Mendela. Provoz lázní ukončila druhá světová válka. V lipové aleji začaly růst náletové dřeviny, časem ji pohltil okolní les a některé stromy poškodily vyvrácené smrky. Plusem je, že odumírající dřeviny se staly domovem mnoha zajímavých živočichů a ptáků, odborně se jim říká doupné stromy.

Druhá alej vede po hřebeni a okolo kopce Hradisko. Směřuje k někdejšímu hospodářskému dvoru panství. Je smíšená, převažují v ní kaštany a lípy. O době jejího založení historikové taky nic bližšího nevědí. V lokalitě Hradisko je ještě jedna historická alej, nikoliv okrasných, ale ovocných stromů. Existovala už v 19. století. Je poblíž polní cesty u místního statku a velkou pozornost jí teď věnují ochránci přírody. Pustili se do její obnovy a vysadili v ní několik desítek ovocných stromů původních odrůd.

Hezký den přeje Věra Hotařová.

Další tipy na procházky a výlety ve Zlínském kraji najdete na https://rozhl.as/TipyNaVyletZL.

Spustit audio

Související