V Kvasicích je to jako v pohádkových rozhodnutích: Kterou z alejí se vydat?

23. duben 2021

Kvasice na Kroměřížsku nabízí deset kilometrů procházek místními alejemi. Jedna je habrová, druhá lipová, třetí jasanová, čtvrtá lípojírovcová. A hned tři z nich jsou památkově chráněné.

Po letech plánů jsem konečně prošla všechny významné aleje v Kvasicích na Kroměřížsku. Obec je v tomto směru pozoruhodná. Na jejím území jsou tři památkově chráněná stromořadí. Kdo rád podniká pěší túry, projde je za jedno odpoledne. Přibližně desetikilometrová procházka vede nenáročným terénem. Kvasice jsou totiž nejníže položenou obcí okresu Kroměříž. Doporučuji začít u tamního zámku. Je v centru obce a v jeho okolí jsou i zajímavé stavby.

Zámek, v kterém je Domov se zvláštním režimem, obklopuje rozlehlý park. Roste v něm Strom roku 2017, to je jeden z největších ořešáků u nás, a taky jím prochází habrová alej. Zámecký park na přelomu 18. a 19. století založil hrabě Jan Nepomuk Lamberg. Habrová alej byla vysázena v první fázi a park uzavírala společně s mlýnským náhonem. Na začátku 20. století byl náhon zasypaný a zámecký park byl rozšířený až k řece Moravě. Habrová alej od té doby vede jeho středem. Od místních dostala název alej vzdechů, je prý oblíbeným místem zamilovaných. Zámecký park končí u silnice vedoucí z Tlumačova. Za ní na druhé straně je fotbalové hřiště, a to lemuje památkově chráněná lipová alej.

Já jsem se nejdříve vydala po silnici směrem na Tlumačov. Přešla jsem most přes Moravu, protože za ním v polích je další chráněné stromořadí, jasanová alej. V úseku dlouhém asi kilometr vedla kdysi stará cesta z Tlumačova. V polovině 19. století k ní zakladatel kvasického cukrovaru Emanuel Proskowetz nechal postavit dřevěný most přes Moravu, aby si usnadnil převoz materiálu a produktů, a kolem silnice vysázel jasany. Most na konci druhé světové války zničili Němci, náhradní zase strhly ledy. Cesta postupně pustla, jasany rostly dál. Alej časem sice prořídla, ale procházka pod korunami přes sto padesát let starých stromů, je příjemná. Na cestě zpět jsem prošla lipovou alejí u fotbalového hřiště.  Vede jí i cyklistická stezka. Mě zaujal celý areál, hlavně pumptrack pro cyklisty, ti malí se po muldách proháněli o sto šest.

Poslední kvasická chráněná alej lemuje silnici na Novou dědinu. Od hřiště jsou to pouhé tři kilometry. Snad už jste slyšeli o lipovojírovcové aleji v táhlém kopci s barokní křížovou cestou. Na Kvasice překvapivé stoupání je často velkou výzvou pro sváteční cyklisty. Možná si při jeho zdolávání ani nevšimnou, že alej s letitými stromy značně prořídla a místo několika zastavení jsou na podstavcích jenom jednoduché kříže s nenápadným věnečkem.

Hezký den přeje Věra Hotařová.

Další tipy na procházky a výlety ve Zlínském kraji najdete na https://rozhl.as/TipyNaVyletZL.

Spustit audio

Související