Strom roku 2017 v Kvasicích na Kroměřížsku ošetřili arboristé. Nadále tak zůstává ozdobou parku

11. červen 2019 09:54

Od doby zpřístupnění parku veřejnosti se stal ořešák cílem častých návštěv lidí z Kvasic a okolí. Stromu hrozila zkáza, ke které přispěly i povodně v roce 1997, kdy byl park zaplaven.

Pětice arboristů v pondělí v Kvasicích na Kroměřížsku ošetřila Strom roku 2017. Anketu vyhlašuje Nadace partnerství. Dnešní zásah odborníků byl součástí odměny, kterou více dvě stě třicet let starý ořešák černý před dvěma lety za výhru v soutěži získal.

„Ošetření ořešáku je součástí výhry Stromu roku 2017, obci tato akce ušetří asi třicet tisíc,“ pochvaluje si kvasický starosta obce Dušan Odehnal z ODS. Arboristé odřezali větve, které hrozily pádem, a také odstranili parazitující jmelí.

„Samozřejmě pro ten strom nemá dobré účinky, protože mu odsává určitou část energie. My jsme odstranili v periferních částech koruny poměrně velké množství,“ popisuje Václav Štojdl, vedoucí týmu arboristů, který ošetřil kvasický Ořešák černý.

Ořešák roste v parku, který v roce 1790 založil hrabě Jan Nepomuk Lamberg. Vzrostlý strom vzbuzoval velkou úctu u obyvatel a sklízí obdiv i v dnešní době. V ročence Německé dendrologické společnosti z roku 1925 byl strom označen jako jeden z největších evropských exemplářů. Obvod kmene stromu měří přes 670 centimetrů.

autor: pes
Spustit audio

Související