Lidi láká venkov. Na Valašsku ale chybí pozemky na stavbu domů a bytů

Lidé na Valašsku stále častěji utíkají z měst na venkov. Láká je čerstvý vzduch, krásná příroda a také komunitní život, který je na valašských vesnicích bohatý.

Stěhují pak zvláště tam, kde obce nabízí byty nebo pozemky pro výstavbu rodinných domů.

Horní Lideč je na Jižním Valašsku výjimkou, staví se tady neustále, Vždy v intervalu tří až pěti let nabízí obec lidem atraktivní a hlavně zasíťované parcely. Jen za posledních pěti letech přibylo bezmála čtyřicet domků.

Starosta Horní Lidče Josef Tkadlec z KDU-ČSL nabízí místním lidem, že od nich obec pozemky, které jsou často úzké a pro stavbu domu nevhodné, za příznivou cenu vykoupí a úzké parcely přeparceluje.

Kdo jsou Valaši a proč Valašsko? Mezi kopci a loukami zjišťujeme vše o zajímavých místech kraje

Dřevěné stavby v muzeu v Rožnově

Hranice Valašska se nedá úplně přesně stanovit. A teorie o masovém příchodů Valachů z Rumunska se nezakládá na historických faktech.

V okolních obcích už to tak jednoduché není.

Sousední Lidečko leží v údolí, a těch pozemků už tolik není. Navíc když už tady lidé staví, tak se jim stavba domu ve svazích prodraží. V obci se proto pustili do rekonstukcí bytů, jen letos jich dokončí pět. V Lidečku navíc lidé nechtějí pozemky prodávat. Raději je nechávají pro vnuky.

Stejná situace je i v nedalekém Lačnově. Jak potvrdila starostka obce Marie Vlčková z KDU-ČSL, do obce se už několik let vůbec nikdo nepřistěhoval, a to pravě proto, že nesehnal stavební pozemek.

Navíc je tady kvůli chráněné krajinné oblasti zakázána výstavba rekreačních objektů.

autor: Gabriela Hykl
Spustit audio

Související