Co má společného starověký Egypt a Valašsko? Krosienku, unikátní textilní techniku pletení

Skoro zapomenutá textilní technika pletení na rámu, pro kterou se vžil termín krosienka, je k vidění na vsetínském zámku.

Techniku používaly ženy už ve starém Egyptě. A oblíbená byla i na Valašsku. Například ve Zděchově nosily vdané ženy krosienkou vytvořené čepce. K výrobě byl zapotřebí rám.

Krosienkářka v jeho horní části vytvářela textilii, která zároveň zrcadlově se stejným vzorem přibývala v jeho dolní části. Poslední čepkářkou na Valašsku je Blanka Mikolajková z Rožnova pod Radhoštěm, která krosienkování také vyučuje.

OBRAZEM: Křehká krása ze Vsetína putuje i do daleké Indonésie

Vánoce mají ve vsetínské Irise po celý rok.

Vánoce jsou sice ještě v nedohlednu, ze Vsetína už ale do celé Evropy i zámoří putují tisíce ručně vyrobených vánočních ozdob.

„Měla jsem štěstí, že jsem chodila do brigády do rožnovského muzea a tam jsem to naučila. Za začátku to bylo systémem pokus omyl,“ vysvětluje Blanka Mikolajková.

Chtěla by umět, co s technikou dokáží Norové nebo Pakistánci. Za svůj vzor považuje dvě umělkyně z Kanady a Japonska. „Ráda bych tu techniku zvládla tak, že bych si řekla, to opravdu umím,“ dodává Blanka Mikolajková.

Na výstavě jsou k vidění desítky tradičních textilií užívaných v lidovém prostředí a to především ženské čepce z Luhačovicka a Valašska či pásy „saky“ z Moravských Kopanic.

autor: Gabriela Hykl

Související