Lidé se snaží zachránit zoo ve Zlíně. Jen za víkend na e-shopu nakoupili za 1,5 milionu korun

Po informaci, že zahradě hrozí ekonomický kolaps, zahltili lidé e-shop s dárkovými poukazy. Největší zájem je o projekt Mám zvíře na víkend.

Přes 1,5 milionu korun získala zlínská zoo od lidí za uplynulý víkend. Po informaci, že zahradě hrozí ekonomický kolaps kvůli ročnímu uzavření, zahltili kupující e-shop s dárkovými poukazy. Největší zájem je o projekt Mám zvíře na víkend. Zahrada potřebuje měsíčně sedm milionů korun na provozní náklady. Podle ředitele Romana Horského bez pomoci vydrží jen do konce dubna.

Zoo a zámek Zlín Lešná je za pomoc velmi vděčná a na svém facebookovém profilu svým příznivcům děkuje. V neděli zoo zveřejnila tento vzkaz:

„Zatímco včera servery Vaši obrovskou podporu na eshopu zvládly bez problémů, dnes jste jim "dali zabrat" a díky přetížení došlo k výraznému zpomalení. Pokud se Vám nedaří dokončit objednávky, zkuste to prosím později. Vaše pomoc je naprosto neuvěřitelná a jménem všech zaměstnanců i obyvatel Zoo Zlín Vám moc děkujeme."

Aktualizace 24. 3. 2021:

Čtěte také

Lidé z celé republiky přispěli zlínské zoo už osmi miliony korun. Zoo tak získala peníze na další měsíc provozu. Už od víkendu občas kvůli náporu návštěvníků kolabovaly webové stránky, takže jejich kapacita byla několikrát navyšována. Zoo na svém facebookovém profilu moc děkuje za přízeň a omlouvá se za případné zpoždění při dodání darovacích poukazů.

Projekt Mám zvíře na víkend

Mimo klasický sponzorský dar, sponzorování určitého zvířete nebo nákup na e-shopu nabízí zoo ve Zlíně i další zajímavý projekt, jak mohou návštěvníci zahradu podpořit. Jmenuje se Mám zvíře na víkend a virtuálně umožní vzít si oblíbené zvíře domů na víkend. Na začátku bylo možné si vybrat z pětice zvířat (slon, lev, lachtan, lenochoda a kivi), postupně k virtuální adopci přibyli i tygr, žirafa, vydra, tapír, panda, surikata nebo papoušek.

Zájemce při zakoupení poukazu podpoří zlínskou zoo, možná také sobě nebo někomu blízkému splní dávný sen. Půjčovné se pohybuje v řádech stokorun a souvisí s náklady na péči o dané zvíře. Pro každé „zapůjčené“ zvíře pracovníci zoo připravili originální poukaz, který lze zakoupit na e-shopu zoo.

„Jeho součástí je fotografie a jednoduchý ‚návod na použití‘, který zábavnou formou popisuje denní nároky zvířete. Speciální bonus představuje vtipná karikatura zvířete z pera našeho grafika Oldy Pinka. Bude zároveň i hezkým dárkem. Všem majitelům poukazu nabídneme po otevření zoo možnost vyzvednout si samolepku s touto karikaturou v pokladně hlavního vstupu,“ doplnila mluvčí zahrady Romana Bujáčková. Zahrada také plánuje prostřednictvím krátkých videí postupně ukazovat, jak skutečná denní péče o vybrané zvíře probíhá.

Zlínská zoo v krizi

Zoologické zahrady jsou ze strany státu vyloučeny z jakékoli finanční pomoci. Po roce bez návštěvníků jsou proto v hluboké ekonomické krizi.

Zlínské zoo nepomůže ani zlínský magistrát. Podle slov mluvčího radnice zatím neplánuje pro zoologickou zahradu žádný mimořádný příspěvek. Aktuálně jí jako zřizovatel pouze dorovná pravidelnou dotaci pro rok 2021 schválenou zastupitelstvem.

Zoologické zahrady aktuálně žádají o pomoc stát. „Ministerstvo kultury výrazně podpořilo divadla, jejichž zřizovatelé jsou v naprosté většině obce. Nabízí se tak paralela, že Ministerstvo životního prostředí dokáže stejným způsobem pomoct zoologickým zahradám,“ zdůraznil ředitel Horský. Pokud se tak nestane, zlínská zoo bude muset realizovat nepříjemná opatření pro snížení provozních nákladů.

„Kvalitní krmivo nahradíme méně kvalitním, snížíme teplotu vytápění expozic a pavilonů, budeme muset bohužel propouštět i zaměstnance. Pokud by bezvýchodná situace pokračovala i po těchto krizových opatřeních, reálně hrozí snižování počtu chovaných zvířat, například přesunem do jiných evropských zoo, kde mají pandemii lépe zvládnutou a zoo se dočkaly pomoci od státu,“ popsal složitou situaci ředitel Roman Horský.

Všechny články, které se týkají Zoo Zlín v době koronaviru, najdete na https://rozhl.as/ZooZlin.

autoři: Roman Verner , Růžena Vorlová | zdroje: Zoo Zlín , ČTK
Spustit audio

Související