Zlínská zoo je na hranici ekonomické stability, hrozí nejhorší scénář - omezování chovu

Zoologické zahrady jsou ze strany státu vyloučeny z jakékoli finanční pomoci. Po roce bez návštěvníků jsou proto v hluboké ekonomické krizi.

Tato situace se týká i zlínské zoologické zahrady. Na svůj provoz potřebuje měsíčně zhruba sedm milionů korun. Před koronakrizí si na to dovedla vydělat díky vysoké návštěvnosti a programům pro veřejnost. Teď je na hranici ekonomické stability a hrozí omezování chovu.

Tento smutný fakt potvrdit i ředitel zoo Roman Horský v rozhovoru pro Český rozhlas Zlín.

Aktuálně (18. 3.): Zlínský magistrát příspěvky zoo nenavýší

Zlínský magistrát zatím neplánuje mimořádný příspěvek pro zoologickou zahradu. Řekl to mluvčí radnice Tomáš Melzer. Zahradě teď zřizovatel pouze dorovná pravidelnou dotaci pro rok 2021 schválenou zastupitelstvem:

Finanční situace Zoo Zlín se den ode dne zhoršuje. Přes intenzivní podporu veřejnosti finanční ztráta denně narůstá o stovky tisíc korun. Bez částečné podpory státu skutečně hrozí, že zoo bude muset přijmout krizová provozní opatření. Obdobně jsou na tom i další zoologické zahrady v ČR, ve společném dopise proto požádaly premiéra Andreje Babiše o jednání a řešení problému.

Zoologické zahrady však stále věří, že stejně jako jiným podnikatelským nebo kulturně společenským organizacím stát pomůže i jim. „Ministerstvo kultury výrazně podpořilo divadla, jejichž zřizovatelé jsou v naprosté většině obce. Nabízí se tak paralela, že Ministerstvo životního prostředí dokáže stejným způsobem pomoct zoologickým zahradám,“ zdůraznil ředitel Horský. Pokud se tak nestane, zlínská zoo bude muset realizovat nepříjemná opatření pro snížení provozních nákladů. „Kvalitní krmivo nahradíme méně kvalitním, snížíme teplotu vytápění expozic a pavilonů, budeme muset bohužel propouštět i zaměstnance. Pokud by bezvýchodná situace pokračovala i po těchto krizových opatřeních, reálně hrozí snižování počtu chovaných zvířat, například přesunem do jiných evropských zoo, kde mají pandemii lépe zvládnutou a zoo se dočkaly pomoci od státu,“ popsal složitou situaci ředitel Roman Horský.

Všechny články, které se týkají Zoo Zlín v době koronaviru, najdete na https://rozhl.as/ZooZlin.

Zoo v covidových číslech roku 2000 

Zlínskou zoologickou zahradu loni navštívilo 506.230 lidí, o čtvrtinu méně než v roce 2019, kdy do ní zavítalo rekordních téměř 683.000 lidí. Zahrada byla loni 112 dnů dnů zavřená kvůli opatřením proti šíření koronaviru, je nejnavštěvovanějším turistickým cílem v kraji. Finanční ztráty atakovaly hranici 18 milionů korun.

"Zrušili jsme řadu plánovaných oprav, hledali úspory a nové příležitosti. Během letních měsíců jsme se snažili vytvořit finanční rezervu. Díky skutečnému ´utažení kohoutků´ se nám podařilo rok 2020 zvládnout," uvedl ředitel zoo Roman Horský.

Čtěte také

Zahradě pomohli také návštěvníci a příznivci. "Neutuchající vlna pomoci je naprosto fantastická. Lidé nám nákupy zboží a vstupenek, sponzorskými dary a příspěvky do sbírky Zoo Zlín věnovali přes 4,5 milionu korun. Firmy nakoupily vstupenky a roční karty Family v objemu téměř 1,5 milionu. Hluboce si této pomoci vážíme a všem velmi děkujeme," uvedl Horský.

Po chovatelské stránce patřil loňský rok k nejúspěšnějším. "Zahrada poprvé odchovala vydry obrovské, jednoho z nejvzácnějších savců Jižní Ameriky, papouška nestora kea a mravenečníka čtyřprstého. Zopakovala úspěšné odchovy mořských rejnoků siba ománská a dvojzoborožce indického. V případě rejnoků jsou to jediné odchovy v Evropě, u dvojzoborožce dokonce na světě," uvedla mluvčí zoo Romana Bujáčková. Zahrada získala také nový druh primátů, chápany vlnaté, také samici kivi hnědého, které chová jako jediná zahrada v Unii českých a slovenských zoo. "V rámci expozičního rozvoje zoo otevřela nový výběh pro slony v Karibuni nebo novou vyhlídku s možností krmení žiraf," dodala mluvčí.

autoři: Roman Verner , Růžena Vorlová | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související