Kunovického výrobce letadel Aircraft Industries kupuje od ruského majitele česká skupina Omnipol

27. duben 2022 10:55

Největší výrobce civilních dopravních letounů v České republice Aircraft Industries v Kunovicích se po 14 letech opět vrací do českého vlastnictví. Dne 21. dubna 2022 se ruský majitel a skupina Omnipol dohodli na prodeji 100 % akcií společnosti Aircraft Industries do vlastnictví české společnosti OMPO Holding.

Skupina Omnipol oznámila, že kupuje výrobce civilních dopravních letounů Aircaft Industries v Kunovicích. Ten nyní vlastní ruský majitel. Cenu firmy neuvedly.

"Dne 21. dubna 2022 se ruský majitel a skupina Omnipol dohodli na prodeji 100 procent akcií společnosti Aircraft Industries do vlastnictví české společnosti OMPO Holding," uvedl Omnipol. Kunovická firma se podle něj dostala do existenčně nebezpečné situace po uvalení sankcí na Rusko, které tvořilo stěžejní trh firmy.

Čtěte také

Onmnipol na svých stránkách uvádí, že intenzivní kooperace mezi skupinou Omnipol a Aircraft Industries byla zahájena v listopadu 2021 na mezinárodní výstavě v Dubaji podpisem Dohody o strategické spolupráci na zahraničních trzích. Cílem Dohody je spolupráce a koordinace obchodních aktivit a expanze na trhy třetích zemí, které by měly nahradit dodávky na ruský trh. Obě společnosti předpokládají uzavření nových kontraktů na dodávky letadel pro zákazníky na třetích trzích v nejbližších měsících tohoto roku.

Ředitelka Aircraft Industries Ilona Plšková považuje tuto změnu za velmi pozitivní. Doslova řekla, že prodej Omnipolu je v současné době to nejlepší, co mohlo společnost potkat. Uvedla také, že kunovická firma s některými výrobními společnostmi skupiny Omnipol dlouhodobě spolupracuje.

Změnu vlastníka vítá také předseda odborů kunovické společnosti Josef Mikula:

Aircraft Industries

Aircraft Industries, a.s. má za sebou už více než osmdesátiletou tradici letecké výroby. Zabývá se vývojem, výrobou, prodejem a servisem letounů L 410.Vedle výroby letadel také provozuje neveřejné mezinárodní letiště Kunovice a je zřizovatelem vlastní střední školy letecké. Má přibližně 1000 zaměstnanců. Jejím vlastníkem je společnost OSTOV s.r.o a konečným vlastníkem této společnosti je Andrei Kozitsyn, občan Ruské federace.

Předloni Aircraft Industries dodala zákazníkům 15 letadel a utržila téměř 2,282 miliardy korun, o téměř 300 milionů více než o rok dřív.

OMNIPOL/OMPO holding

OMNIPOL/OMPO holding je investičně-obchodní skupina, která majetkově vstupuje do tradičních českých společností v leteckém a kosmickém průmyslu. Aktuálně poslední investicí byl nákup podílu ve společnosti AERO Vodochody Aerospace, výrobce letounů L-39NG.

Omnipol se vedle letecké techniky soustředí na obrannou a bezpečnostní elektroniku. Jeho dceřiné společnosti ERA a Mesit disponují pokročilými technologiemi, které se zaměřují zejména na pasivní systémy sledování vzdušných, pozemních a námořních cílů, vojenskou komunikaci, letecké přístroje a přesnou strojírenskou výrobu včetně vlastních slévárenských a galvanických procesů.

Skupina zaměstnává více než 2800 lidí, z toho přes 400 zaměstnanců se podílí na výzkumu a vývoji nových produktů.

autoři: Michal Sladký , Růžena Vorlová | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související