KUNOVICE - příběhy, životy a osudy významných osobností

Kunovice jsou město v okrese Uherské Hradiště ve Zlínském kraji, 3 km jižně od Uherského Hradiště na řece Olšavě. Žije zde přibližně 5 500 obyvatel. Spolu s Uherským Hradištěm a Starým Městem tvoří městskou aglomeraci s 38 tisíci obyvateli. Město je známé pro svůj letecký průmysl.

Osobnosti, které se v Kunovicích narodily, nebo zde žily a tvořily:

Josef Abrhám

Josef Abrhám prozradil, kdy si s oblibou zahraje jazz

Narozen 14. 12. 1939 ve Zlíně, vyrůstal v Kunovicích. Český herec, vdovec po herečce Libuši Šafránkové. Po vystudování DAMU hrál v Divadle na Vinohradech. Poté do roku 1992 působil v Činoherním klubu. Krátce účinkoval i v Národním divadle. Veřejnost si ho oblíbila především díky jeho účinkování ve filmu a televizi. Obdržel Cenu Thálie za celoživotní mistrovství v činohře. Vzpomínky spolužáků Josefa Abrháma na školní léta si poslechněte ZDE.

Jan Hrubý

Narozen 04. 03. 1915 v Kunovicích, zemřel 18. 06. 1942 v Praze. Československý voják. Vyučil se číšníkem ve Zlíně. V roce 1940 utekl přes Jugoslávii až do Francie, kde se účastnil boje. Po pádu Francie byl 13. července 1940 spolu s dalšími evakuován do Anglie, kde byl dále cvičen. Společně s Bohuslavem Koubou a Josefem Bublíkem byli vysazeni 28. dubna 1942 na Křivoklátsku. Nejprve se pohybovali na Uherskohradišťsku, později se přesunuli do Prahy. Po atentátu na zastupujícího říšského protektora Heydricha se společně s dalšími ukrýval v kryptě pravoslavného kostela Cyrila a Metoděje, kde po boji v obklíčení 18. června 1942 spáchal sebevraždu.

Karel Pavlištík

etnograf Karel Pavlištík

Narozen 12. 03. 1931 v Uherském Brodě, zemřel 07. 12. 2018 ve Zlíně. Český etnograf, choreograf a folklorista. V roce 1951 maturoval na obchodní akademii v Uherském Hradišti a byl nákupčím LETu Kunovice. V roce 1962 do normalizace působil v Oblastním muzeu jihovýchodní Moravy. Velmi záslužná byla také Pavlištíkova choreografická a režijní spolupráce s řadou folklorních souborů. V listopadu 1989 byl jednou z vůdčích osobností revoluce na Zlínsku. V roce 2006 získal ocenění Zlínského kraje za významný, dlouhodobý a mimořádný přínos kulturnímu rozvoji regionu. Připomeňte si Karla Pavlištíka v záznamu rozhovoru ZDE.

 

autoři: Český rozhlas Zlín , Petr Krygel
Spustit audio