Nové policejní vozy vylepšují v Kunovicích, s běžnými modely by policisté pracovat nemohli

7. září 2021 10:48

Na vybavení nových vozů, které letos dostane policie ve všech krajích České republiky, se podílí i kunovická firma Ramet. Do konce roku jich dodá celkem 557.

200 upravených vozů Škoda Scala převzali 6. září 2021 v Kunovicích na Uherskohradišťsku zástupci ministerstva vnitra a Policie České republiky. Jde o první várku z tendru na 557 vozidel.

Místo předání nebylo náhodné. Polep automobilů, jejich osazení výstražnými systémy nebo doplnění elektroniky totiž zajistila kunovická společnost Ramet, která s policií dlouhodobě spolupracuje.

Policejní vozidla mají oproti klasickým modelům odolnější podvozky, speciálně vytvarované sedačky nebo zesílenou zadní nápravu. Kunovická firma Ramet zajišťuje polep automobilů, jejich osazení výstražnými systémy nebo doplnění elektroniky. Exteriér vozů opatřili pracovníci společnosti Ramet podle jejího generálního ředitele Rudolfa Váchy polepy a zatmavením zadních skel. "Dále se dělá úprava celého interiéru, to znamená, že se montují všechny technologické celky pro policii, ať už je to výstražná technika, výstražná rampa na střeše nebo výstražná světla kolem celého vozu," upřesňuje Vácha. Mezi další úpravy podle něj patří instalace kabelové sady pro radiostanici nebo kabeláže pro kamerové systémy.

Modernizaci zbývajících 357 vozů by podle Váchy měla firma Ramet dokončit během měsíce. "Práce začaly počátkem srpna, provádíme úpravu na deseti až 12 vozech denně. Hodnota zakázky je v desítkách milionů korun. V minulosti společnost Ramet pro policii upravovala i vozy Škoda Octavia nebo Škoda Kodiaq, do policejních aut montovala také radary.

Podobu úprav vozů připomínkovali policejní specialisté. Po úpravách by nové vozy měly splňovat všechny specifické podmínky pro práci u Policie České republiky.

Nové vozy podle ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) budou distribuovány do všech krajů.

Například do Zlínského kraje poputuje podle krajského policejního ředitele Jaromíra Tkadlečka ve dvou etapách zhruba 20 nových škodovek. "Budou vyřazena jiná, starší vozidla. Budou to třeba 'oktávky' dvojkové řady, které mají dneska najeto třeba 320 tisíc kilometrů. Jejich provoz a údržba je oproti novým vozům ekonomicky úplně někde jinde," dodává Tkadleček.

autoři: Michal Sladký , Růžena Vorlová | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související