Kroměřížsko se stalo místem, kde se nákaza začala šířit rychle. Po Praze má největší nárůst

17. září 2020 06:07

V Praze hygienici za posledních sedm dní potvrdili 155 případů v přepočtu na 100 000 obyvatel, následuje Kroměřížsko se 150 případy.

Česku poprvé přibylo víc než 2000 případů koronaviru za jeden den. Ve středu testy potvrdily nákazu u 2139 lidí, což je o 464 více než v úterý. Za více než půl roku se nakazilo 41.032 lidí, téměř tři pětiny z nich se už vyléčily. Aktuálně má nákazu 17 619 lidí. Vyplývá to z dat ministerstva zdravotnictví.

Čtěte také

Nejvýrazněji se nyní nákaza šíří v Praze a v přilehlých středočeských okresech, ale také na Kroměřížsku, jižním Plzeňsku, Uherskohradišťsku a Chebsku.

V Praze hygienici za posledních sedm dní potvrdili 155 případů v přepočtu na 100 000 obyvatel, následuje Kroměřížsko se 150 případy, Praha-východ se 135 případy a Berounsko s téměř 133 případy na 100 000 obyvatel.

Desítky nakažených přibyly v minulých dnech v Bystřici pod Hostýnem a okolí, pozitivní případy jsou mimo jiné ve školách. Radnice od úterý uzavřela společenský dům, nepromítá kino a město odvolalo i chystaný koncert a divadelní představení.

Většina nakažených má lehký průběh nemoci. Počet hospitalizovaných ale roste, za poslední týden stoupl o víc než třetinu.

Přibývá také lidí, kteří s covidem zemřeli. V nemocnicích bylo s koronavirem podle dat k úterý 388 lidí, o 55 víc než předchozí den. Pacientů v těžkém stavu je 81, za poslední týden jich přibyla více než čtvrtina.

Čtěte také

Nemocnice podle pondělního vyjádření ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) zvládnou násobně víc pacientů s covidem-19 než nyní, a to i vážných případů.

Od začátku září začalo přibývat i lidí, kteří s koronavirem zemřeli. Statistiky nyní ukazují 482 obětí, od začátku září zemřelo 58 lidí s covidem-19. Tento týden má zatím 17 obětí.

Od čtvrtka 10. září platí v celém Česku povinnost nosit roušku ve vnitřních prostorách budov. Ministerstvo zdravotnictví zároveň vyzvalo občany k dodržování základních hygienických pravidel pod zkratkou 3R - kromě nošení roušek je to pravidelné mytí rukou a dodržování dvoumetrových rozestupů. Od pátečních 18:00 zakáže ministerstvo zdravotnictví vnitřní hromadné akce na stání pro více než deset lidí. Výjimku mají výstavy, trhy a podobné akce. Na akcích k sezení budou muset být vstupenky prodávané na konkrétní místo.

autor: Český rozhlas Zlín | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související