Rychlý nárůst nakažených v Bystřici pod Hostýnem. Město ruší všechny akce uvnitř budov, problémy jsou i ve školách

15. září 2020 12:40

Přímo v Bystřici pod Hostýnem prokázáno 35 případů nákazy, v celém teritoriu obce s rozšířenou působností je více než 50 nakažených.

Radnice v Bystřici pod Hostýnem na Kroměřížsku ruší kvůli nárůstu počtu případů nákazy novým koronavirem ve městě kulturní, společenské a sportovní akce uvnitř budov.

Opatření platí po konzultaci s krajskou hygienickou stanicí až do odvolání, řekl starosta více než osmitisícového města Zdeněk Pánek (nez., zvolen za STAN).

Aktuálně je podle něj přímo v Bystřici pod Hostýnem prokázáno 35 případů nákazy, v celém teritoriu obce s rozšířenou působností je více než 50 nakažených.

"Rušíme s okamžitou platností po konzultaci s hygienou interiérové akce, kulturní, společenské, sportovní, a to až do odvolání. Děláme zvýšená hygienická opatření v obchodech. Monitorujeme školy, protože ve školách to vypadá, že je to na hraně," uvedl starosta.

Kvůli karanténě všech pedagogických pracovníků a několika potvrzeným případům nákazy je uzavřená Mateřská škola Radost na Schwaigrově náměstí. Podle Pánka jde o jednu z pěti mateřských škol, které ve městě jsou. "Stav tam byl v tomto okamžiku neudržitelný. V podstatě tam z personálu neměl kdo fungovat, protože všichni šli do karantény," řekl Pánek.

Potíže jsou i v Základní škole T. G. Masaryka, také tam se potvrdila nákaza novým koronavirem. Nyní jsou podle starosty ve škole uzavřené čtyři třídy, dvě na prvním a dvě na druhém stupni.

Další případ nákazy se podle Pánka objevil též v Centru pro seniory Zahrada, a to u administrativní zaměstnankyně zařízení. "Není to pracovnice, která přímo pracuje s klienty. Konzultuje se to s hygienou, jsou přijata zpřísněná opatření. Platí zákaz návštěv," uvedl starosta.

Kvůli testování pedagogických pracovníků na covid-19 a čekání na výsledky testů je od pondělí uzavřena také základní škola v nedalekých Rajnochovicích.

autor: Veronika Žeravová | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související