Až třináct procent nemocných s covidem je mezi seniory. Uherskohradišťsko je od půlnoci oranžové

14. září 2020 10:16

Vzhledem k přesunu regionu do druhého oranžového stupně takzvaného semaforu se zde zpřísňují hygienická opatření. Region má vysoký počet nemocných seniorů.

Na semaforu ministerstva zdravotnictví nově svítí oranžovou barvou okres Uherské Hradiště, což znamená počínající komunitní přenos. K celorepublikovým povinnostem nošení roušek v zastřešených prostorách tak přibyla ještě omezení provozu některých zařízení.  

Dnes od půlnoci je na Uherskohradišťsku omezená provozní doba barů a restaurací. Od půlnoci do šesti budou tyto provozovny uzavřeny.

Důvody nařízených opatření

Jak uvedla ředitelka Zlínské krajské hygienické stanice Eva Sedláčková, okres UH vykazuje trendy velkého nárůstu počtu onemocnění, které jsou vyšší než v jiných okresech Zlínského kraje. „Je nutno říci, že se v převážné většině jedná o sporadické případy nebo případy, kdy postižený byl v kontaktu s nemocným. Tam, kde je zdroj nákazy prokázán, je nejčastěji zjišťována souvislost s výskytem nemoci v rodině nebo na pracovišti.“ dodává Sedláčková.

Jaká je situace u seniorů

Oproti ostatním regionům je na Uherskohradišťku vyšší podíl nakažených seniorů. Zvyšuje se i podíl diagnostikovaných seniorů, tedy kategorie 65+, kteří tvoří víc jak 13 procent evidovaných záchytů této nemoci.

Kdo bude zmíněná nařízení kontrolovat

Čtěte také

Tato opatření kontroluje především policie. Pokud zjistí porušení některé z povinností, oznámí to Krajské hygienické stanici Zlínského kraje, která v dané věci zahájí řízení.

Aktuální čísla

Podle údajů hygienické stanice nejvíce případů přibývá právě v Uherském Hradišti. Podle statistik se zde objevilo od počátku pandemie 544 případů - aktuálně nemocných je zde 308 případů.

Ve Zlínském kraji za den přibylo podle krajské hygienické stanice 72 případů nákazy novým typem koronaviru. K pondělnímu ránu jich hygienici evidovali od začátku pandemie 1233. Aktuálně je v kraji 524 nemocných.

Křivka se začala v kraji zvedat až druhý zářijový týden, za poslední týden přibylo 221 případů.

Kam na testy

Čtěte také

Na situaci zareagovala i zlínská nemocnice, která od pondělí otevřela druhé místo pro odběr stěrů lidem s podezřením na nákazu koronavirem. Důvodem je zvýšená poptávka po odběrech. Jde o průjezdný stan v sousedství areálu nemocnice.

Odběrová místa fungují ve Zlínském kraji ve všech krajských nemocnicích - kromě Zlína také ve Vsetíně, Kroměříži a v Uherském Hradišti. Testuje se tam ve všední dny, v sobotu se odebírají vzorky pouze ve zlínské nemocnici.

Krajská nemocnice Zlín - covid-19 - odběrový stan

"Na všech odběrových místech je potřeba se dopředu objednávat, lidé si na základě žádanky volají a objednávají se. Vědí tedy, že mají přijít k odběrům až po víkendu, v Uherském Hradišti jsou tedy objednáni od pondělka," řekl mluvčí krajských nemocnic Egon Havrlant.

 

 

 

Spustit audio

Související