Krásy vesničky Prlov na Vsetínsku můžete objevovat i při procházce po místní stezce

Perla mezi horami, lesy, stráněmi a dolinami – to je Prlov na Vsetínsku, který můžete objevovat i při procházce po místní Naučné stezce Prlovským lesem.

Prlov na Vsetínsku je vesnička ukrytá v kotlině kolem Prlovského potoka v severovýchodní části Vizovické vrchoviny. V dějinách Prlova je uvedené, že byl založený kolem roku 1300. První písemná zmínka má letopočet 1361. Katastr obce má rozlohu 712 ha, téměř polovina této plochy je zalesněná a v tomto prostoru jsou čtyři chráněné přírodní památky. Rybník Neratov a tři orchidejové louky. Znalci místa tvrdí, že do obce je vidět z každého kopce, a nazývají ji perlou mezi horami, lesy, stráněmi a dolinami. O tom se teď může přesvědčit každý, kdo projde trasu před pár lety nově otevřené Naučné stezky Prlovským lesem. Úsek dlouhý necelých 5 km vede převážně zalesněnou krajinou. Na trase je deset informačních tabulí s údaji o přírodě, zvířeně, rostlinstvu a taky o historii obce, včetně zmínky o partyzánském odboji i tragické události z konce druhé světové války.

Stezka začíná v dolní části vesnice nedaleko autobusové zastávky ve směru od Vizovic na stanovišti s názvem U Smrku. Proč právě U Smrku? Protože představení dřevin tamních lesů bylo součástí scénáře stezky, a tak je každý panel pojmenovaný po konkrétním stromu a doplněný jeho podrobným popisem. Na jedničce je tedy charakteristika smrku, taky mapka stezky s vyznačenými stanovišti. Hned druhé u obecního úřadu je věnované dějinám Prlova s připomínkou dubnové tragédie z roku 1945, při níž nacisté vypálili osm usedlostí, a zahynulo 23 občanů. V budově radnice je pamětní místnost věnovaná obětem události.

Dál už stezka směřuje do přírody, do mírného kopce a přímo k Přírodní památce Prlov, což je jedna ze tří orchidejových luk. Trasa pak pokračuje ke kapli sv. Huberta. Určitě potěší myslivce, o těch prlovských se píše na informační desce. Stojí tam, že první sbor vznikl už na začátku 20. století. Kaple tak dlouhou historii nemá, dřevěná roubenka je z roku 2015 a její ozdobou je dřevěný reliéf zobrazující svatého Huberta s jelenem, patrona nimrodů. Kousek od ní je velice originální lesní lanové hřiště pro děti a panel se zábavným kvízem. 

Pozoruhodným objektem je replika partyzánského bunkru poblíž 8. zastavení. Tam jsou zajímavosti o partyzánském odboji na Valašsku. Na 9. panelu je zmínka o původu názvu obce, rybnících a vodních plochách. V Prlově je jich několik, zřejmě proto se dostaly i do obecního znaku. O něm se na desce taky píše. Naučná stezka Prlovským lesem končí U Javoru. To je 10. stanoviště s údaji o Prlovské tragédii. Je to sice smutná tečka, ale důležitá informace z historie obce, a celkový dojem z vycházky nádhernou přírodou jistě nezkazí.

Hezký den přeje Věra Hotařová.

Další tipy na procházky a výlety ve Zlínském kraji najdete na https://rozhl.as/TipyNaVyletZL.

Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.