Když čtete, tak se učíte, aniž byste o tom věděli, říká korektorka Petra Kučerová

V pořadu Na pohovce Jožky Kubáníka, ve kterém byla hlavním tématem čeština, samozřejmě nechyběla korektorka. Pozvání přijala Petra Kučerová, která už četla a opravovala stovky textů a ví, v čem my Češi nejčastěji chybujeme.

Petra Kučerová přiznává, že měla odjakživa cit pro češtinu, a tak není divu, že se z ní stala korektorka, což je profese, která hlídá, aby v psaných textech bylo všechno správně česky, jak po stylistické, tak i po gramatické stránce. „Už ve škole jsem psala spolužákům za čokoládu slohové práce,” směje se při vzpomínce na školní léta. V rozhovoru s Jožkou Kubáníkem, jenž byl věnovaný právě našemu mateřskému jazyku, ale došla řeč na spoustu dalších zajímavých témat od nejčastějších chyb až po moderátorská klišé.

V čem dnes chybují Češi nejčastěji? „Je to třeba mě/mně, někdy chtějí být hyperkorektní a napíší kdyby jste, přitom správně česky je kdybyste, další neví, jestli je správně tip na výlet, nebo typ na výlet,” vyjmenovává sympatická žena, která je zároveň i moderátorkou a autorkou mnoha textů a také ráda čte. „Když čtete, tak se učíte, aniž byste o tom věděli a nasáváte tak do sebe správnou a hezkou češtinu,” usmívá se, ale zároveň přiznává, že když čte knížku, vidí chyby a má tendence je opravovat. „Červenou tužku mám pořád v hlavě.”

Zároveň se Petra Kučerová zamýšlí i nad nešvary v mluveném projevu. „V češtině platí důraz na předložku a také je špatně, když řekneme: ‘Díky povodním spadly tři domy,’ protože slovo díky je spojeno s pozitivní emocí, kdežto na spadlých domech nic pozitivního není. Takže správně bychom měli říct: „Kvůli povodním spadly tři domy,” vysvětluje Pera Kučerová a je znát, že češtinu opravdu miluje.

Jožka Kubáník ze zákulisí rozhovoru prozrazuje:

Jestli někdo ví o nejlepších knihách, které právě přicházejí na trh, a má přehled o těch nejpovedenějších audioknihách, pak je to Petra Kučerová. Má ráda češtinu, cítí sebemenší nuance a chce se o ní dozvědět víc a víc. Jsem moc rád, že byla mým hostem a o něčem tak fascinujícím, jako je čeština, jsme si popovídali.
Jožka Kubáník

Všechny hosty a rozhovory z pořadu Na pohovce Jožky Kubáníka najdete i na webu https://rozhl.as/Kubanik nebo v podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související