Kdo se v Uherském Hradišti stal prvním českým starostou? Josef Stancl zvelebil barokní lékárnu i město

Barokní lékárna U Zlaté koruny je ozdobou Masarykova náměstí v Uherském Hradišti. Architektonický skvost, jak budovu nazývají historici, vznikl přestavbou dvou domů.

Lékárna s unikátním interiérem funguje nepřetržitě až dodnes, teď už pod názvem Stanclova lékárna U Zlaté koruny, to proto, že ji provozuje už čtvrtá generace rodu Stanclů.

Kdy a odkud do Uherského Hradiště Stanclovi přišli?

Prvním majitelem a předchůdcem rodu Stanclů byl František ze Schullernů, původně vojenský lékárník. V Uherském Hradišti se usadil i se svou rodinou, třemi syny a manželkou, v roce 1855. V novém působišti přišlo na svět čtvrté dítě, dcera Antonie. Žena ale po třech měsících zemřela.

Dům, ve kterém se vítězí nad nemocemi. Centrum Uherského Hradiště zdobí už staletí lékárna U Zlaté koruny

Lékárna U Zlaté koruny v Uherském Hradišti

O lékárnu se stará už čtvrtá generace rodu Stanclů.

Nešťastný František se na radu svého někdejšího nadřízeného, plukovníka zdravotní služby, znovu oženil. Novou manželkou a vychovatelkou jeho dětí se stala přímo dcera dávného přítele. Bylo to v roce 1862, jenomže rodinné štěstí dlouho netrvalo. O dva roky později 16. dubna 1864 zemřel i František ze Schullernů, nebylo mu ještě ani 50 let.

Mladá vdova musela zvládnout nejenom novou situaci, ale také se vyrovnat s dalšími ránami osudu, se smrtí tří ze čtyř Schullernových dětí. Na tuberkulózu postupně zemřeli všichni chlapci, zůstala jenom Antonie. A právě ona pak sehrála velmi důležitou roli v historii lékárny.

Nejslavnějším obdobím historie lékárny byl přelom 19. a 20. století. Do rodiny se přiženil lékárník z Vysokého Mýta Josef Stancl. Vzal si jedinou dědičku po Františkovi ze Schullernů dceru Antonii. Ambiciózní a velice schopný mladík začal zvelebovat nejenom lékárnu, ale i město. Zakládal v něm podniky, školy, vydával první místní české noviny a dotáhl to až na prvního českého starostu Uherského Hradiště. Stal se jím v roce 1896.

Stejně měl nakročeno i jeho syn Josef, který v roce 1930 převzal vedení rodinného podniku. Z lékárny vytvořil špičkové pracoviště a stejně jako otec pracoval v městské samosprávě. V první polovině třicátých let se narodil syn Igor, současný majitel a provozovatel Stanclovy lékárny. Všechny plány zmařila druhá světová válka a po roce 1948 pak i nová politická garnitura. Stanclovi museli opustit rodinné sídlo a dům zabrali představitelé tehdejšího režimu.

Do rodinného sídla a lékárny se mohli vrátit až po roce 1989. V rodinné tradici pokračuje doktor Igor Stancl. Domu i lékárně postupně vrací původní podobu. Je spoluautorem monografie U Zlaté koruny – příběh lékárny a lékárníka Stancla. Dalšími tvůrci jsou Jiří Jilík a Jana Spathová. 

Další osudy a příběhy uherskohradištských rodáků a osobností naleznete ZDE.

Spustit audio

Související