Dana Zátopková souhlasila. Její jméno bude mít atletický stadion v Uherském Hradišti

Atletický stadion v Uherském Hradišti ponese jméno slavné olympijské vítězky, dvojnásobné mistryně Evropy a bývalé světové rekordmanky v hodu oštěpem.

Rozhodli o tom zastupitelé. Zátopková s jeho novým pojmenováním písemně souhlasila, řekl starosta Stanislav Blaha z ODS. Sportoviště nově ponese název Městský atletický stadion Dany Zátopkové.

„O názvu stadionu už se hovoří řadu let. A jiná varianta, než aby v názvu stadionu bylo jméno Dany Zátopkové, se na stole nikdy neobjevila,“ řekl starosta města Stanislav Blaha. 

„Nejvhodnější termín pro pojmenování zvažujeme, chceme to ale udělat při první významné příležitosti. Například na podzim má paní Zátopková narozeniny“, dodává Blaha.

Atletický areál stojí v sousedství sportovní haly, akvaparku a Městského fotbalového stadionu Miroslava Valenty. Tvoří jej osm běžeckých drah včetně vodní překážky, tři doskočiště pro skok daleký, sektor pro skok vysoký a skok o tyči. Nechybí ani sektory pro vrhačské disciplíny.

Pětadevadesátiletá Dana Zátopková je olympijskou vítězkou z roku 1952, o osm let později získala na olympiádě stříbrnou medaili. Je také dvojnásobnou mistryní Evropy z let 1954 a 1958 a mnohonásobnou mistryní Československa v hodu oštěpem.

V roce 1949 se stala v dresu týmu Slovácké Slavie mistryní Československa v házené žen. Manželka dalšího skvělého sportovce, již zesnulého běžce Emila Zátopka, je čestnou občankou Uherského Hradiště.

Dana Zátopková

Související