Karlovské jezero obývali čerti a draci, napsal o něm i Karel Jaromír Erben

Zajímavý, nenáročný výlet do příjemné přírody Vsetínských Beskyd nabízí Karlovské jezero. To je od pradávna opředeno mnoha pověstmi a legendami, u jedné je dokonce jako autor podepsán Karel Jaromír Erben. 

Míříme do Vsetínských Beskyd, přesto vám nepředstavíme trasu na nějaký z jejich vrcholů, ba naopak půjdeme takřka po rovině. Podíváme se na místo, které se pyšní krásnou přírodou i mystickým příběhem. Řeč je o Karlovském jezeru ve Velkých Karlovicích. 

Další tipy na procházky a výlety ve Zlínském kraji najdete na https://rozhl.as/TipyNaVyletZL.

Toto jezero je natolik zajímavé, že oslovilo dokonce jednoho z nejznámějších českých spisovatelů Karla Jaromíra Erbena, který o něm napsal samostatnou pohádku. Podle ní i mnoha dalších obdobných legend a příběhů spjatých s touto lokalitou jezero kdysi dávno postavili čerti, aby měli zdroj vody pro svůj mlýn, který měli na hřebeni Radhoště. Erben dokonce píše i o dvou dracích, kteří jezero obývali. Jak to s nimi bylo, to už se dozvíte právě v jedné z národních pohádek nazvané O Karlovském jezeru. 

Budete-li se chtít podívat, kde čerti a draci dle povídek žili, vyrazte do turisticky oblíbené obce Velké Karlovice. Od dřevěného karlovského kostela se vydáte do údolí Jezerné, až dojdete ke kouzelnému jezeru. Musíme však předem upozornit, že se u vás na místě mohou objevit emoce jakéhokoli druhu. Některé zaplní naprostá euforie a nadšení, jiní pocítí zvláštní napětí či nervozitu. 

Každopádně návštěva Karlovského jezera stojí za to. Dojít k němu můžete po značené turistické trase, která vychází od železniční zastávky Velké Karlovice. Tuto asi 3,5 kilometru dlouhou procházku by měl zvládnout prakticky každý, navíc si ji můžete až o dva kilometry zkrátit pomocí autobusu, který zastavuje na zastávce Jezerné – bus. 

Lokace: Vsetínské Beskydy
Délka trasy: 7 kilometrů (z Karlovic k jezeru a zpět) 
Náročnost: nenáročná

Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.