Kilometr od Zlína leží zbytky polozapomenutého hradu. Místo dnes hlídá rytíř Miloš a Kudlovský drak

Když se řekne zlínský hrad, vybaví se většině lidí hrad v Malenovicích. Další hrad ale stával přímo nad Zlínem. Do jeho historie i současnosti se můžete vypravit v rozhovoru s předsedkyní spolku Inspirace Zlín Věrou Stojar, která stojí za akcí Putování za tajemným zlínským hradem.

Asi kilometr jižně od centra Zlína na kopci Hradisko najdete místo, na kterém stával polozapomenutý zlínský hrad. Ten byl postaven ve 13. století a o tom, že existoval, vědí převážně jen milovníci historie. Přitom je to krásné místo, které má co nabídnout.

Jak prozrazuje v rozhovoru Věra Stojar, která se rozhodla, že nejen obyvatelům Zlína toto místo přiblíží, o hradu se ona sama dozvěděla ve Starozlínských pověstech Karla Pekárka. Jako milovnice historie Zlína dohledala všemožné informace a zorganizovala akci s názvem Putování za tajemným zlínským hradem, která proběhla už pětkrát.

Jaká je tedy historie tohoto hradu a co z něj dnes zbylo? Kudy se k němu dostanete? Jaké pověsti jsou s ním spojeny? Jak vznikly sochy, které na tomto místě najdete - rytíře Miloše a nově i Kudlovského draka? A co dalšího Věra Stojar a spolek Inspirace, který vede, organizuje. Dozvíte se v rozhovoru.

Věra Stojar, předsedkyně spolku Inspirace Zlín
Spustit audio

Související