Julie Dančenková: Zdravotní pojištění a obavy ze zimy

Sedmnáctá část seriálu Nový život v nové zemi, který sleduje osudy Ukrajinky Julie Dančenkové a její rodiny v České republice.

Když utekla Julie Dančenová v březnu z Kyjeva do České republiky, měla tu zdarma zdravotní pojištění na rok. Zákonnou úpravou se ale ukrajinským uprchlíkům zkrátila bezplatná pojistná doba na 150 dní.

Co to pro Julii, která aktuálně hledá práci, znamená? A proč se ona, její maminka i babička bojí zimy? To se dozvíte v další části povídání s Julií Dančenkovou.

Julie Dančenková z Ukrajiny

Julie Dančenková

Julie Dančenková (Юлия Данченко) z ukrajinského Kyjeva uprchla brzy po začátku války se svou maminkou a devadesátiletou babičkou do Holešova, který se jim stal dočasným domovem. Jak se jim žije v nové zemi? S jakými starostmi se potýkají a jaké radosti zažívají? Osud těchto tří žen pro vás budeme sledovat.

Premiéry nových dílů vám nabízíme také ve vysílání Českého rozhlasu Zlín každou druhou středu mezi 17. a 18. hodinou. 

Vysíláme na frekvencích
UHERSKÉ HRADIŠTĚ 99,1 (JALUBÍ)
UHERSKÝ BROD 107,3 (ČERNÁ HORA)
VSETÍN 89,5 (BEČEVNÁ)
ZLÍN 97,5 (TLUSTÁ HORA)
VALAŠSKÉ KLOBOUKY 101,8 (SUCHÝ VRCH)

Chtěli byste se i vy Julie na něco zeptat? Vaše otázky Julii rádi položíme – stačí je napsat na adresu redaktorky Petry Kopáskové: petra.kopaskova@rozhlas.cz .

Všechny díly seriálu Nový život v nové zemí najdete ZDE na webových stránkách Českého rozhlasu Zlín i v podcastových aplikacích MujRozhlasSpotify nebo Google Podcasty pod názvem Příběh Ukrajinky Julie Dančenkové.

autoři: Petra Kopásková , Růžena Vorlová
Spustit audio

Související