Josef Jonášek potřebuje na svou sbírku čtyři místnosti, sbírá rádia. Některá prý pozná i po hmatu

Povídání Věry Hotařové s Josefem Jonáškem, který je sběratelem rozhlasových přijímačů.

NAPLNO s Věrou Hotařovou. To je nový cyklus rozhovorů s lidmi, kteří si dokáží užívat života i ve zralém věku. Kde berou sílu, chuť, proč to dělají a co jim to přináší? O tom debatuje Věra Hotařová se svými hosty na vlnách Českého rozhlasu Zlín každé poslední pondělí v měsíci.

Josef Jonášek z Hulína je profesí chemik. Do povědomí veřejnosti se ale dostal díky rozsáhlé sbírce rádií. Ty sbírá už téměř půl století, má jich na 700 a zaplňují čtyři místnosti. První rádio zdědil po babičce, další přibývala od známých, a když se z rádií stal opravdový koníček, vymetal podle vlastních slov půdy nebo třeba i smeťáky.

O rádiích a rozhlasovém vysílání ví obrovské množství informací a zajímavostí. Umí o nich poutavě vyprávět a také publikuje. Pro zpravodaj Hulíňan napsal například seriál ke stoletému výročí rozhlasového vysílání. Svou sbírku také už vystavoval a na otázku, jestli na první pohled pozná každý rozhlasový přijímač, s humorem odpovídá: „Já už bych řekl, že některá rádia poznám třeba i po hmatu.“

Poslechněte si rozhovor s Josefem Jonáškem a nechte se nakazit jeho sběratelskou vášní.

Spustit audio

Související