Jezděte pomaleji. Vsetínská radnice měří rychlost aut na dalším místě ve městě

Vsetínská radnice začala měřit rychlost automobilů na dalším místě ve městě, a to v Rokytnici.

Řidiči tam podle vedení města často překračují povolenou rychlost.

Od začátku roku radnice měří rychlost na příjezdu do města na hlavním tahu od Valašského Meziříčí, radar instalovaný u přechodu pro chodce v Potůčkách dopravu zklidnil. "Během zkušebního provozu na konci roku 2017 tam docházelo až k tisícovce přestupků denně. V ostrém provozu, tedy od ledna letošního roku, celkově eviduje vsetínská radnice takřka 15 000 přestupků," uvedl mluvčí.

Starosta Jiří Růžička (KDU-ČSL) uvedl, že během prvních pěti měsíců měření klesl počet případů překročení povolené rychlosti až na současných sto za den. "Je zde tedy patrné výrazné zklidnění dopravy a zvýšení bezpečnosti na místním přechodu pro chodce. To si slibujeme také od instalace měřící stanice v Rokytnici," uvedl.

Radar ve Vsetíně uklidnil dopravu. Úřad rozdal pokuty za milion korun

Radar zklidnil dopravu ve Vsetíně

Nový radar ve Vsetíně, který je na příjezdu do města na hlavním tahu od Valašského Meziříčí, za tři týdny ostrého provozu zpomalil řidiče. Město na pokutách vybralo přes milion korun.

Radnice chce postupně měřit rychlost také v dalších rušných lokalitách, v ulici Jiráskova by měla být měřicí stanice instalována v létě, poté také v ulici Jasenická u základní školy Luh.

"Mezi všemi zmíněnými místy bude v nepravidelném intervalu přemisťován radar, který byl doposud umístěn pouze v Potůčkách. Řidiči ovšem nebudou vědět, ve které měřicí stanici je právě instalován," uvedl ředitel Městské policie Vsetín Patrik Pecina. Radnice také zvažuje nákup jednoho mobilního radaru, který by městská policie využívala k namátkovému měření na dalších místech.

Příjmy z pokut město použije na pokrytí nákladů na pořízení technologií a provozní náklady, pokuty zpracovává šest lidí. Zbylé peníze chce město použít na dotace pro neziskové organizace v sociální oblasti, sportu či kultuře.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související