Vsetín proti ministerstvu. Nechce vrátit čtyři miliony za sběrný dvůr

Vsetín má Ministerstvu životního prostředí vrátit čtyřmilionovou dotaci na sběrný dvůr. Radnice to ale odmítá.

Úředníci ministerstva při kontrole v Logistickém centru odpadů na Bobrkách zjistili, že město neplní kapacitu sběrného dvora, ke které se zavázalo. Ministerstvo tak podle svého mluvčího Marka Čiháka požádalo nejprve radnici o zdůvodnění a později vyzvalo k vrácení dotace.

Město požádalo prostřednictvím ministerstva o evropskou dotaci na stavbu sběrného dvora v roce 2008. S projektem uspělo a po dostavbě dvora dostalo 4,2 milionu, což činilo 90 procent nákladů na stavbu.

Pro a proti lanovky ve Vsetíně. Poslechněte si argumenty vedení města i opozice

Jednání o lanovce na sídliště ve Vsetíně

Vedení města Vsetín a opozice v zastupitelstvu se neshodnou na tom, jak řešit městskou hromadnou dopravu na sídliště Sychrov, kde žije asi tři tisíce lidí. V pořadu Co vy na to o lanovce diskutovali starosta Vsetína Jiří Růžička a opoziční zastupitel Michal Berg z Koalice pro otevřený Vsetín

Město se podle Marka Čiháka z tiskového oddělení MŽP v žádosti o dotaci zavázalo k naplnění celé kapacity sběrného dvora. "To také doložilo analýzou, která doprovázela projektovou žádost. Ostatně i to byl jeden z důvodů, proč byl projekt podpořen," řekl.

"Při kontrole dvora ale bylo zjištěno, že město neplní ani 25 procent kapacity sběrného dvora, a tak se dotace míjí účinkem a není naplněn účel projektu," dodal.

Podle vedení města ministerstvo změnilo po poskytnutí dotace podmínky. "V době, kdy město žádalo o poskytnutí dotace, bylo podmínkou jejího přidělení vybudování sběrného dvora s takovou kapacitou, aby byl schopen přijmout 987 tun odpadů za rok. My jsme dvůr s požadovanou kapacitou v roce 2011 vybudovali a dotaci následně obdrželi. Až poté, v roce 2015, ministerstvo vydalo metodický pokyn, dle něhož jsme byli povinni každoročně ve sběrném dvoře sesbírat odpad alespoň ve výši 75 procent projektované kapacity, což zásadně mění situaci. Tato podmínka totiž v době přípravy projektu nebyla," uvedl starosta Jiří Růžička (KDU-ČSL), podle kterého je nyní nesmyslné chtít dotaci vrátit.

Radnice tak na výzvu ministerstva na vrácení peněz reagovat nebude. "Předpokládáme, že věc bude předána k posouzení finančnímu úřadu. Pokud by se i ten přiklonil k názoru ministerstva a požadoval vrácení dotace, jsme připraveni se hájit u soudu," uvedl starosta.

Spustit audio

Související