I zvířata mají své fyzioterapeuty. Renata Kvapilová pomáhá psům i kočkám po úrazech s návratem k běžnému životu

Zvířecí fyzioterapie je mladý rostoucí obor, který pomáhá domácím mazlíčkům po úrazech, ale i dalších zdravotních trablech s návratem do běžného života. V Česku je aktuálně zvířecích fyzioterapeutů asi stovka a patří k nim i MVDr. Renata Kvapilová, která byla hostem v pořadu Na pohovce Jožky Kubáníka.

„Ve veterinární medicíně je to všeobecně poměrně mladý obor. Signálem byly úspěchy humánních lékařů, že lidé, kteří absolvují po operacích práci s fyzioterapeutem, dosahují lepších výsledků. To byl jeden ze stimulů, kdy se řeklo, proč by to nemohlo jít ve veterině,” osvětluje počátky zvířecí fyzioterapie MVDr. Renata Kvapilová.

Sama se k ní dostala skrze své mazlíčky, s nimiž praktikovala různé sportovní aktivity, které jim způsobovaly různé zdravotní problémy. Chtěla jim pomoct, a tak si našla kurz vedený renomovanými lékaři ze zahraničí, ale i ortopedickými či neurologický odborníky. Studovala rok a půl než získala profesní kvalifikaci jako rehabilitační pracovnice malých zvířat.

Co vše musela Kvapilová ovládat, aby složila zkoušky? „Jde o to dokonale znát anatomii, fyziologii, procesně hojení tkání. Jaké jsou možnosti v rámci fyzioterapie u daných onemocnění, kontaindikace, je toho spousta,” vysvětluje v rozhovoru s Jožkou Kubáníkem.

Jejími nejčastějšími pacienty jsou psy a kočky, výjimečně se ale setká třeba i s králíky. Ty při vstupní prohlídce fyzioterapeuticky řádně prohlédne a probere s jejich majitelem možnosti terapie. Důležité však podle Kvapilová je uvědomit si, že zvíře je živý tvor, u nějž, stejně jako u lidí, mohou během léčby a rehabilitací nastat různé komplikace a každé může reagovat poněkud odlišně.

Jak motivuje zvířata, aby cvičila? Jak vůbec pozná, že zvíře něco bolí? V čem spočívá rozdíl mezi rehabilitací psů a koček? Jaká jsou nejčastější zvířecí zranění? S jakými přístroji ve své práci pracuje? A jak vůbec poznat kvalitního, vzdělaného fyzioterapeuta? Poslechněte si rozhovor se zvířecí fyzioterapeutkou MVDr. Renatou Kvapilovou v pořadu Na pohovce Jožky Kubáníka.

Všechny hosty a rozhovory z pořadu Na pohovce Jožky Kubáníka najdete i na webu rozhl.as/Kubanik nebo v podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.