Hledání munice ve Vrběticích je u konce. Úplně bezpečno tu ale zřejmě nebude nikdy

Pyrotechnici ukončili sběr munice a střepin v areálu ve Vrběticích na Zlínsku, kde před šesti lety vybuchly dva sklady s municí. Znovu je otevřená silnice mezi Haluzicemi a Lipovou.

Policisté s hasiči skoro šest let zajišťovali pyrotechnický sběr munice a jejích částí. Ukončeno je taky ohledávání epicenter výbuchů. V areálu bývalých muničních skladů budou ještě do poloviny října rušit oplocení, trhací jámu a odvážet techniku.

Jak uvedl starosta Vlachovic-Vrbětic Zdeněk Hověžák (hnutí STAN), hloubkové vyčištění místních polí a lesů potrvá ještě několik let, úplně bezpečno tu zřejmě nebude nikdy.

Záchranné práce, se kterými bylo spojeno uzavírání silnice mezi Haluzicemi a Lipovou, skončily v neděli. "Od sobotního poledne je komunikace trvale otevřena a uzavírána bude jen ve výjimečných případech, například při nálezu další munice," uvedla krajská policejní mluvčí Lenka Javorková.

Jeden sklad ve Vrběticích vybuchl v říjnu 2014, druhý v prosinci téhož roku. Při prvním výbuchu zemřeli dva lidé. Sklady si pronajímala ostravská firma Imex Group. Policie exploze vyšetřuje jako úmyslné obecné ohrožení, příčiny explozí stále nejsou známy. Munice uložená v dalších skladech byla z Vrbětic odvezena.

Při výbuších bylo zasaženo 1319 hektarů půdy, z toho zhruba 341 hektarů přímo v areálu. Většinu pozemků už mají zpět v užívání jejich majitelé. V budoucnu by měly získat všechny pozemky a objekty v areálu do svého majetku Vojenské lesy a statky ČR, které na nich plánují hospodařit.

 

autoři: Zdenek Čík , Růžena Vorlová | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související