Herečka Lenka Novotná zavzpomínala na jevištní spolupráci i přátelství s legendární Lubou Skořepovou. Ta by letos oslavila sto let

Arnošt Goldflam je dal dohromady divadelní hrou plnou improvizace. A i když mezi nimi byl rozdíl pětapadesáti let, velmi si sedly také lidsky. Řeč je o herečkách Lence Novotné a Lubě Skořepové. Ta první v rozhovoru pro pořad Na pohovce Jožky Kubáníka zavzpomínala na jejich vztah i divadelní spolupráci.

Stará bába tančí – tak zní název divadelní inscenace, u níž se daly dohromady nejen profesně, ale i lidsky herečky Luba Skořepová, jež by v tomto roce (2023) oslavila sté narozeniny, a její o více než půl století mladší kolegyně Lenka Novotná, kterou si do svého pořadu Na pohovce pozval Jožka Kubáník.

„Arnošt Goldflam napsal tuto hru, protože nás obě znal, mě ještě z JAMU. A já si trošku myslím, že to byla od něj taková malá dramatická msta. On je velmi láskyplný a laskavý člověk, ale já si myslím, že když nám tenkrát tu hru na těla psal, tak se už tehdy těšil, co s tím uděláme, protože tam byl velký prostor pro improvizaci,” přemítá Lenka Novotná.

Jednou z vrcholných scén tohoto představení jsou takzvané lukulské hody, při nichž si herečky mažou buchty hořčicí a řízky marmeládou. Jak ale Novotná vzpomíná, osud této scény častokrát záležel na místních podmínkách. Třeba na tom, co nabízely tamější obchůdky s potravinami. Díky tomu pak často docházelo na tak kuriózní kombinace jako řízek, marmeláda, jogurt a třeba okurka.

Jak již bylo zmíněno, vztah Lenky Novotné s Lubou Skořepovou rychle přerostl v mnohaleté přátelství, jehož konec přinesla až smrt druhé jmenované. „Mé poslední setkání s Lubou proběhlo asi v nemocnici,” vzpomíná Novotná a dodává: „Tam má můj velký obdiv jakákoliv známá osobnost, neboť čelí opravdu šíleným bulvárním novinářům.”

Jak vypadalo přátelství Lenky Novotné s Lubou Skořepovou? Jak si Luba rozuměla s internetem? O čem mluvila s Lenkou Novotnou nejčastěji? Měla nadpřirozené schopnosti? Jaká byla jako kolegyně? Nebo jaký měla vztah k Národnímu divadlu? O tom a mnohém dalším si povídala kamarádka Luby Skořepové, herečka Lenka Novotná s Jožkou Kubáníkem.

Lenka Novotná a Jožka Kubání ve studiu Českého rozhlasu Zlín

Všechny hosty a rozhovory z pořadu Na pohovce Jožky Kubáníka najdete i na webu rozhl.as/Kubanik nebo v podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související