Expedice Z101 putuje dál po afrických ostrovech, aktuálně představuje a objevuje Mayotte

20. květen 2022

V další z reportáží ze svých cest vás přeneseme přímo do Indického oceánu na Komorské souostroví. Dalším předmětem bádání Expedice Z101 bude ostrov Mayotte.

Čtěte také

Speciál Gerorge, kterým 22. dubna 2021 vyrazil Tomáš Vaňourek s Lindou Piknerovou ze Zlína, je stále uvězněný v Súdánu. Expedice Z101 jedoucí po stopách první cesty pánů Hanzelky a Zikmunda se proto dál věnuje bonusovému úseku, který byl nazván ostrovní etapou.

Tomáš je aktuálně na ostrově Mayotte, který je součástí Francie jako jeden z jejich zámořských departmentů, nicméně geograficky je to součást Komorského souostroví.

Ostrov je úplně jiný než Réunion mimo jiné proto, že je zde mnohem patrnější vliv domorodé populace. Také je silně patrná blízkost východního pobřeží Afriky, které historicky bylo pod vlivem Arabů, v důsledku čehož se zde rozšířil islám. Najednou už Tomáš není v dominantně křesťanské zemi, ale na ostrově, kde je cítit islám.

Vedle kreolaizované francouzštiny je možné se setkat s domorodým jazykem shimaore, kterým mluví běžní lidé. Ti často vnímají francouzštinu jako jazyk bohaté a bílé části společnosti. Platí se eurem, funguje operátor Orange, který má monopol a současně je tady tuze draho. Jedná se o místo, kam Francouzi jezdí na rekreace, kam utíkají před kontinentální Francií.

Cestovatel Tomáš Vaňourek z Expedice Z101 se samozřejmě hned pustil do objevování krás ostrova Mayotte. Díky tomu se tak v reportáži můžete zprostředkovaně podívat do největší laguny světa, která nabízí úžasné stolové korály.

Dobrodruh Tomáš Vaňourek jede ve stopách cestovatelů Hanzelky a Zikmunda

Expedice Z101

Vše o cestě Expedice Z101 najdete na rozhl.as/ExpediceZ101, všechny reportáže si můžete pustit i v podcastových aplikacích mujRozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související