Dvě sedmičky zaklesnuté do sebe. Moderní rozhledna dominuje Salaši na Uherskohradišťsku

2. prosinec 2019

Moderní rozhledna na Salaši sice není moc vysoká, ale i tak se při výstupu na vyšší sedmičku můžete trochu zadýchat. Vede na ni 112 schodů.

Sedmička je podle numerologů mimořádné a šťastné číslo. Významné postavení má v mnoha oblastech života i v křesťanské tradici. Spousta lidí má sedmičku jako amulet nebo talisman pro štěstí. Štěstí přinesla i autorovi návrhu na rozhlednu v Salaši na Uherskohradišťsku. Na zpracování projektu byla vyhlášena architektonická soutěž a sedmičky to vyhrály, respektive jejich tvůrce Jan Smékal. Jeho dílo bylo nejlepší a nejoriginálnější z celkem čtyř plánů.

Rozhledna je postavená ze dvou do sebe zaklesnutých sedmiček. Každá je jinak vysoká a má svoji vlastní vyhlídkovou plošinu. Nižší má 15 m a vyšší, která ji obepíná, 20 m. I vzhledově je zajímavá. Byla postavená z kovové konstrukce s točitým schodištěm a obložená dřevem. Všechno dohromady – tvar i materiál - dělá dobrý dojem a do tamní přírody se hodí.

Není sice moc vysoká, ale i tak se při výstupu na vyšší sedmičku můžete trochu zadýchat. Vede na ní sto dvanáct schodů. Když je zdoláte a přeje počasí, tak jste okamžitě odměněni pohledem na překrásnou okolní krajinu. Na dohled je samozřejmě Velehrad, Uherské Hradiště, vrcholky Bílých Karpat a taky část vesnice Salaš a Chřibů.

Samotná obec je taky pozoruhodná. Je v podhůří Chřibů nedaleko Velehradu. Poprvé se o ní psalo až v 17. století, ale hodně se o ní mluví v souvislosti s tragickou událostí z konce 2. světové války. Bylo při ní zavražděno devatenáct mužů a jedna žena. Salašskou tragédii připomíná památník přímo v místě, kde se odehrála. Je to asi 1,5 km od vesnice.

Salaš je ideální lokalitou pro turisty. Obcí i zalesněným krajem s řadou přírodních památek a zajímavostí vedou dobře značené stezky pro pěší i cyklisty. Třeba žlutá, modrá i jedna z cyklistických procházejí kolem Zlacké studánky. Kousek za vesnicí na ni upozorňuje rozcestník. Vypráví se o ní pověst, která dává odpověď na otázku, proč se jmenuje zlacká.

Je o chudém chalupníkovi, který pomohl kouzelnému dědečkovi. Ten ho za odměnu dovedl k pokladu a nabídl mu, aby si z něho něco vybral. Chalupník dělal skromného, vzal si jenom jeden zlatý pohár. Naplánoval si, že pro zbytek si přijde večer. Místo zlatého pokladu našel jenom studánku. Proto se jí říká zlacká.

V okolí Salaše je takových poetických míst i studánek několik. Tuto informaci berte jako malé pošťouchnutí k návštěvě dalšího krásného místa Zlínského kraje.

Spustit audio

Související