Bude opravena a nikdo ji neodnese. Památkáři získají od Kroměříže nevyužitou budovu bývalých kasáren

21. listopad 2019 11:00

Třípodlažní budovu město získalo od armády po jejím odchodu z města v roce 2004. Město objekt chtělo nejprve přestavět na domov pro seniory. Teď tam budou sídlit památkáři.

Národní památkový ústav (NPÚ), který je příspěvkovou organizací ministerstva kultury, převezme chátrající budovu v areálu bývalých Žižkových kasáren v Kroměříži. Informoval o tom po jednání s památkáři a zástupci města, které objekt vlastní, ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD). Do budovy by se po její opravě měla přestěhovat obě kroměřížská pracoviště NPÚ. Město pro objekt nemá využití.

Podle Zaorálka je důležité, že se instituce příspěvkových organizací ministerstva rozmisťují po celé republice. „Kroměříž má velmi vhodnou polohu tady pro Moravu, právě pro tu oblast památkové péče. A já jsem rád, že jsme se dohodli na tom, že bychom mohli využívat tady tento objekt. Myslím si, že najdeme prostředky na to, abychom ho opravili a že ten výsledek by mohl být prospěšný a zajímavý pro obě strany,“ uvedl Zaorálek.

Čtěte také

Plánované převzetí budovy nepovažuje za nijak komplikované. „My to můžeme za korunu odkoupit od úřadu a myslím si, že tohle je, jak jsme si dneska naznačili, poměrně jednoduchá věc. Dá se mluvit o převedení, nebo o symbolickém odkoupení,“ doplnil Zaorálek.

Starosta Kroměříže Jaroslav Němec (Nezávislí) řekl, že se zastupitelé snažili pro budovu najít využití 15 let. „To se do dneška nepodařilo. Máme příslib toho, že budova bude opravena, bude žít a nikdo nám ji z Kroměříže neodnese. Za jakých podmínek budeme budovu převádět Národnímu památkovému ústavu, bude otázkou dalších jednání,“ uvedl Němec.

Třípodlažní budovu Kroměříž získala od armády po jejím odchodu z města, posádka jej opustila v roce 2004. Město objekt chtělo nejprve přestavět na domov pro seniory, od záměru kvůli vysokým nákladům odstoupilo. Radnice se pak neúspěšně pokoušela budovu prodat, zvažovala také, že v ní zřídí komunitní centrum. Zastánci využití objektu se obávali, aby neskončila jako kdysi naproti ní stojící armádní budova, kterou její majitel zboural.

autor: Český rozhlas Zlín | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související