Domy kvůli plánované přehradě Vlachovice půjdou k zemi. Nabízené náhrady lidé přijímají s rozpaky

7. listopad 2019 15:12

Ve Vlachovicích na Zlínsku ve středu lidé projednávali se zástupci Povodí Moravy náhrady za nemovitosti, které jim zaplaví plánovaná přehrada.

O náhradách za domy a pozemky, které zaplaví vody plánované přehrady, jednali majitelé nemovitostí z okolí Vlachovic na Zlínsku se zástupci Povodí Moravy. Středeční setkání iniciovali obyvatelé čtrnácti dotčených lokalit.

Spousta lidí tam má chaty, takže mají třeba ještě bydlení. Já jsem sama a nemám nic. Já mám 63 let a musím se sama o sebe postarat.
Marie Čížová, majitelka rodinného domu

„Přišla jsem na toto setkání s tím, že se konečně něco pohne kupředu,“ vysvětlila svou účast Marie Čížová, majitelka rodinného domu z Drnovic. „Třeba konkrétně já přijdu o střechu nad hlavou. Spousta lidí tam má chaty, takže mají třeba ještě bydlení. Já jsem sama a nemám nic. Já mám 63 let a musím se sama o sebe postarat,“ posteskla si Čížová.

Emoce na setkání neskrýval ani Milan Kalina ze Slavičína. „My, jako majitelé těch rekreačních chalup, na Pasekách, na pomezí Vlachovic a Újezdu, nesouhlasíme s tím, jaké vyšlo vládní usnesení, kde jsou stanovené jednotkové ceny,“ vysvětlil Kalina.

Lidé podle něj chtějí, aby jim byly poskytnuty podklady, na základě kterých ceny stanovili. „Pokud nám doloží, že je to tak dobře, tak pak už se s tím asi nedá nic dělat,“ dodal Milan Kalina. S nabídkami není spokojená ani další obyvatelka Michala Kořínková. „S těmi nabídkami jsme minule moc spokojeni nebyli. Nám přišlo, že jakoby ten obestavěný metr, že ta náhrada za něj je jakoby nižší, než za co se dá pořídit nová nemovitost obdobné kvality. Ale hlavně, když by chtěl člověk v obdobných lokalitách stavět, tak v této době je to skoro nemožné,“ uvedla.

Čtěte také

Upozornila, že v neposlední řadě mají lidé k dané lokalitě citový vztah. Zda půjde do finanční náhrady nebo bude stavět nové, zatím neví. „My to máme ještě trochu složitější, protože je nás tam víc, ale uvidíme,“ vysvětlila.

Způsoby možných náhrad vysvětlil ředitel Povodí Moravy Václav Gargulák. „První možností je výkup za motivační cenu, což je samozřejmě nejvýhodnější. Druhou možností je náhradní výstavba, což znamená, že vlastník dostane částečnou zálohu za nemovitost tak, aby si mohl pořídit stavební pozemek, a na něm mu vybudujeme nemovitost, která bude odpovídat plus minus té nemovitosti, která je vykupována. A co se týká pozemků tak existuje ještě jedna možnost. Tedy případná směna,“ vyjmenoval Gargulák.

Majetkové vypořádání plánuje Povodí Moravy dokončit v roce 2023.

Stavba vodního díla by podle předpokladů měla začít v roce 2026, dokončení je plánováno na rok 2030. Objem nádrže má být přes 29 milionů metrů krychlových a zatopená plocha přibližně 213 hektarů. Například Brněnská přehrada má objem 17,7 milionu metrů krychlových. Celkové náklady na výstavbu vodního díla Vlachovice jsou odhadovány na 5,36 miliardy korun, investorem bude státní podnik Povodí Moravy.

autor: Miroslav Urubek
Spustit audio

Související