Vláda schválila majetkové vypořádání nemovitostí v místě plánované přehrady u Vlachovic na Zlínsku

16. duben 2019 12:00

Vlastníci pozemků pod plánovanou přehradou u Vlachovic na Zlínsku dostanou od státu celkem 705 milionů korun. Návrh majetkového vyrovnání schválila včera vláda.

Plánovaná nádrž má zlepšit situaci v regionu dlouhodobě postiženém suchem. Jak včera potvrdil ministr zemědělství Miroslav Toman za ČSSD, vykupovat se budou pozemky pod vlastní nádrží včetně přímo souvisejících objektů a ploch, pozemky pod silnicí třetí třídy a pod retenčními nádržemi souvisejícími s vodním dílem. Podle dosavadních informací bude třeba zbořit jen několik domů, v některých se navíc nebydlí. Výkupy by podle ministra Tomana Měly skončit v roce 2023.

Baťův kanál dostihlo sucho. Má nejméně vody v historii, je tu zákaz plavby větších lodí

Baťův kanál

Státní plavební správa omezila ode dneška plavbu na Baťově kanále.

Stavba vodního díla by podle předpokladů měla začít v roce 2026, dokončení je plánováno na rok 2030. Objem nádrže má být přes 29 milionů metrů krychlových a zatopená plocha přibližně 213 hektarů. Například Brněnská přehrada má objem skoro 18 milionu metrů krychlových. Celkové náklady na výstavbu vodního díla Vlachovice jsou odhadovány na téměř pět a půl miliardy korun, investorem bude státní podnik Povodí Moravy.

Lidé stavbu spíše vítají. Původně plánovaný objem a plochu povodí ale zmenšilo. Vlachovice, Vlachova Lhota, Vysoké Pole, Tichov, Újezd, Loučka, Valašské Klobouky, Drnovice a Haluzice - to jsou obce ležící v okolí plánované nádrže a ve většině z nich mají problémy s nedostatkem spodní vody. Podle hydrogeologů by tato stavba měla výrazně zlepšit stavy i mikroklima této oblasti.

autor: rv
Spustit audio