Cesta po regionu vlakem nebo autobusem vyjde nastejno. Zlínský kraj nově sjednotí cenu jízdného

6. listopad 2019

Ve vlacích i autobusech na území kraje se bude platit podle počtu ujetých kilometrů. Nový krajský tarif počítá s nástupní sazbou 9 korun a pak s korunou za každý kilometr.

Zlínský kraj sjednotí od 15. prosince cenu jízdného ve vlacích a autobusech, které objednává. Vyplývá to z nových tarifních pravidel, která schválili krajští radní. „Za jízdenky u řady spojů zaplatí cestující méně než dosud, pro základní slevu jízdného nebudou třeba slevové karty,“ řekl hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL).

Tarif bude jednotný pro celé území Zlínského kraje. U řady spojů došlo ke snížení částky za jízdné. Například autobus Vsetín - Zlín dnes stojí 62 korun a bude stát potom 45 korun.
Jiří Čunek (KDU-ČSL), hejtman Zlínského kraje

„Tarif bude jednotný pro celé území Zlínského kraje. U řady spojů došlo ke snížení částky za jízdné. Například autobus Vsetín - Zlín dnes stojí 62 korun a bude stát potom 45 (korun),“ uvedl Čunek. Nový tarif podle něj může platit až dva roky.

Podle náměstka hejtmana Pavla Botka (KDU-ČSL) ponese kraj na základě smluv s dopravci platných od 15. prosince jako objednatel riziko tržeb z jízdného a bude i jejich příjemcem. „Strukturu tarifu a výši jízdného jsme tedy nastavili tak, aby byli cestující motivováni využívat veřejnou dopravu, ale současně i tak, aby to nemělo významně negativní dopad do krajského rozpočtu,“ uvedl Botek. "Ve všech vlacích a autobusech v regionu bude i nadále platit sleva 75 procent pro děti, studenty a důchodce," dodal.

Čtěte také

Základní tarifní jízdné u autobusů i vlaků se vypočítá tak, že se k pevné nástupní sazbě devět korun připočte koruna za každý kilometr trasy. Za desetikilometrovou cestu tak zaplatí pasažér ve vlaku i autobuse 19 Kč.

Krajský tarif bude platit ve všech osobních a spěšných vlakových spojích v rámci kraje a dále na tratích číslo 303 do stanice Kojetín, číslo 330 do stanice Moravský Písek a číslo 340 do stanice Veselí nad Moravou. Cestující přitom nebudou muset řešit, zda využijí vlak Českých drah (ČD), nebo společnosti Arriva vlaky, protože jízdenka bude platná u obou dopravců a bude i přestupná. K dostání bude na nádražích u prodejních přepážek obou dopravců. Kde pokladna nebude, přímo ve vlaku bez navýšení ceny.

Tarif nebude platit v rychlících a expresních vlacích ČD

Tarif Zlínského kraje zatím nebude platit ve vlacích ČD vyšší třídy, mezi něž patří rychlíky nebo expresy. Jízdenky pro tyto vlaky tedy budou dál prodávat jen České dráhy na základě svého tarifu. Zlínský kraj však s ČD jedná o tom, aby byl krajský tarif na území kraje uznáván i ve vlacích vyšší třídy.

Bude-li cílová zastávka cestujícího za hranicemi Zlínského kraje, koupí si u ČD jízdenku vycházející z jejich tarifů. Výjimku tvoří zmíněné úseky tratí 303, 330 a 340, kde bude krajský tarif možné využít. Dopravce Arriva vlaky cestujícímu v rámci tarifu Zlínského kraje prodá jízdenku buď do posledního místa na trati na území Zlínského kraje, nebo do místa, kde bude cestující přestupovat na navazující spoj ČD.

Chystaný tarif bude platit u všech autobusových linek kraje a u spojů za hranice kraje, jejichž objednavatelem je hejtmanství. U ostatních bude platit tarif příslušného dopravce. Na rozdíl od železnice bude jízdenka nepřestupná, cestující si ji vždy bude moci koupit pouze na daný spoj.

autoři: redakce , Lukáš Veselý | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související