Domácí prasata do Zlínského kraje nesmí. Kvůli moru veterináři zakázali jejich prodej

Všechny přesuny prasat do neregistrovaných chovů v České republice musí být nově evidované. Do Zlínského kraje veterináři veškerý přesun zakázali.

Veterináři dnes vydali nová mimořádná opatření související s nákazou africkým morem prasat na Zlínsku.

Podle nich musí registrovaní chovatelé evidovat každé domácí prase, které přemístí nebo prodají do neregistrovaného chovu. Tato povinnost platí pro všechny hospodáře v České republice.

Africký mor prasat nezastavili ani policejní ostřelovači. Rozšířil se i mimo ohradníky

03390547.jpeg

Africký mor prasat se na Zlínsku podle České televize rozšířil mimo oblast ohraničenou ohradníky. Veterináři nemoc potvrdili u 6 divokých prasat mimo ohraničenou zónu.

Přemístit nebo prodat domácí prasata do Zlínského kraje veterináři zakázali. „Výjimkou jsou pouze registrované chovy,“ uvedl mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček.

Za nesplnění nebo porušení povinností může být fyzické osobě uložena pokuta až do výše 100 tisíc korun. U právnické nebo podnikající fyzické osoby pak do dvou milionů korun.

Malé neregistrované chovy prasat domácích na Zlínsku včera splnily nařízenou porážku v souvislosti s výskytem moru. U několika prasat byla z nutné porážky udělena výjimka, protože zvířata byla domácími mazlíčky. Veterináři nyní dokončili kontroly neregistrovaných chovů v oblasti zamořené africkým morem. Prohlídky se týkaly 25 hospodářství s celkem 28 zvířaty.

autor: Libor Netopil

Související