Lidé musí v celém Zlínském kraji sepsat všechna domácí prasata. Veterináři zpřísňují opatření proti moru

10. leden 2018 16:00

Veterináři rozšířili vysoce rizikovou oblast nákazy africkým morem prasat na Zlínsku o katastry čtyř obcí a místních částí. Vyplývá to z nově přijatých mimořádných veterinárních opatření, které Státní veterinární správa zveřejnila na své úřední desce.  Veterináři navíc nařídili všem obcím Zlínského kraje vyhotovit soupis chovů domácích prasat.

Vysoce rizikovou oblast nákazy rozšířili veterináři o katastry obcí katastrů Zlín-Jaroslavice, Zlín-Kudlov, Lípa a Želechovice. Do konce měsíce ledna budou muset i tam drobní chovatelé porazit svá domácí prasata.

A v dalším opatření veterináři nařídili všem obcím Zlínského kraje vyhotovit soupis chovů domácích prasat. Chovatelé musejí údaje o svých hospodářstvích nahlásit nejpozději do 31. ledna. Za nesplnění nebo porušení nařízení hrozí fyzickým osobám pokuta až 50 000 korun, právnickým osobám a podnikatelům až dva miliony korun.

Podle Petra Majera z tiskového oddělení Státní veterinární správy se bude porážka v rizikových oblastech týkat spíše jednotek, než desítek kusů prasat domácích.

„Jejich přesný počet se dozvíme ze soupisu všech hospodářství s chovem prasat,“ řekl Petr Majer. Soupis musejí čtyři dotčené obce a místní části vyhotovit do 15. ledna a do 17. ledna odevzdat krajské veterinární správě.

Od 1. února budou mít chovatelé z uvedených katastrů, kteří nemají své chovy zaregistrovány podle takzvaného plemenářského zákona, zakázáno chovat prasata domácí. Ve stejné oblasti bude povolen individuální odlov prasat pouze se souhlasem krajské veterinární správy, a to na základě předchozí písemné žádosti. Za porušení nařízení hrozí fyzickým osobám pokuta až 50 000 korun, právnickým osobám nebo podnikatelům až dva miliony korun.

Všechna přijatá opatření podle Petra Majera souvisí s potvrzenou nákazou u sedmi uhynulých divočáků, kteří byli na konci roku nalezeni v katastrech Lípy a Zlína-Kudlova. Africký mor prasat se tak poprvé rozšířil mimo původní vysoce rizikovou oblast ohraničenou elektrickými a pachovými ohradníky, která zabírala zhruba 57 kilometrů čtverečních.

autor: Libor Netopil | zdroj: ČTK

Související