Policejní snajpři se vrátí na Zlínsko lovit divočáky. A lidé nemají chovat domácí prasata

5. leden 2018 13:50

Veterináři nařídí soupis všech malochovů prasat ve Zlínském kraji. Budou chtít, aby kvůli moru pokud možno malochovatelé s činností přestali. A na Zlínsko se mají vrátit i policejní odstřelovači.

Stát tak reaguje na to, že se poprvé objevil africký mor prasat i u divočáků mimo nejpřísněji střeženu zónu s ohradníky.

U malochovů prasat je nutná registrace od počtu dvou, pokud chovatelé prasata dříve nezaregistrovali, nejspíš u nich veterináři nařídí porážku.

Lovit se bude mimo ohradníky

Po dnešním zasedání zástupců ministerstva zemědělství, Státní veterinární správy, myslivců a zástupců regionu to řekl ústřední ředitel Státní veterinární správy (SVS) Zbyněk Semerád.

Na Zlínsko by se také měli kvůli rozšíření nemoci mimo ohradníky vrátit policejní odstřelovači, ještě však není jasné, kdy se tak stane, ani kolik jich bude. Lovit však budou nejspíš mimo ohradníkovou oblast, protože uvnitř ní již skoro žádní divočáci nejsou.

Ministerstvo zvažuje změnu zákona

Ministerstvo zemědělství také zváží změnu krizového zákona, případně dalších norem, aby bylo možné v případech, kdy jde o ochranu státního hospodářství, nikoliv lidských životů, postupovat pružněji a vymáhat například zákaz vstupu do zamořené oblasti.

Na konci loňského roku potvrdily testy nemoc u sedmi uhynulých divočáků nalezených mimo vysoce rizikovou oblast nákazy ohraničenou ohradníky. Nemoc se za ohradníky rozšířila poprvé.

autor: Tomáš Fránek | zdroj: ČTK

Související