Na Zlínsku začnou předčasné zabíjačky. Mor nutí chovatele porážet prasata

15. listopad 2017
Zprávy ze Zlínska

Dnes je poslední den, kdy drobní chovatelé na Zlínsku mohou veterinářům nahlásit prasata. Někteří z nich budou muset svá zvířata porazit do konce listopadu.

Nařídila to Státní veterinární správa kvůli riziku šíření nákazy afrického moru prasat. Zatím jde podle veterinářů maximálně o desítky kusů.

František Ševců z Veselé u Zlína je ve vesnici jediný, kdo má doma prase. To nyní musí porazit. Dříve než původně chtěl. „Plánovali jsme zabíjačku až na konec ledna, aby bylo prase větší“ říká. Chovatel od vypuknutí nákazy dodržuje všechny opatření, předčasné porážce ani to nezabrání.

„Období domácích porážek už je. K nějakým velkým škodám proto nedojde,“ říká ředitel Krajské veterinární zprávy František Mahdalík. Veterináři budou i dál odebírat vzorky a ty pak budou testovat.

Mimořádná veterinární opatření včetně porážky doma chovaných prasat mají zabránit šíření nákazy. Africký mor prasat se od jeho vypuknutí na Zlínsku letos v červnu daří držet na území zhruba 60 kilometrů čtverečních lemovaném ohradníky. Na podzim se kvůli říji a s tím související migrace divočáků zvyšuje riziko šíření nákazy.

V ohnisku nákazy bylo uloveno či odchyceno do klecí více než 270 divokých prasat. Na jejich odstřelu se kromě myslivců podílejí od října také policejní odstřelovači.

Ti na Zlínsku ulovili 68 divočáků. Do odstřelu se policisté zapojili před čtyřmi týdny.

Spustit audio