Africký mor prasat nezastavili ani policejní ostřelovači. Rozšířil se i mimo ohradníky

3. leden 2018 10:45

Africký mor prasat se na Zlínsku podle České televize rozšířil mimo oblast ohraničenou ohradníky. Veterináři nemoc potvrdili u 6 divokých prasat mimo ohraničenou zónu.

U šesti uhynulých kusů byla nákaza potvrzena 23. prosince. Nalezeni byli zhruba 1500 metrů od ohradníků u obce Lípa. Dalšího uhynulého divočáka našli myslivci na rozhraní katastrů Želechovic nad Dřevnicí, Lípy a Zlína-Kudlova, nemoc u něj byla potvrzena 30. prosince.

"Šlo o starší úhyny, prasata byla v době nálezu mrtvá minimálně týden. Všechny nálezy jsou stále v takzvané červené zóně. Z hlediska veterinárních opatření se tedy zatím nic nemění," uvedl Mahdalík. Do červené zóny spadá kromě rizikové oblasti ohraničené ohradníky i několik okolních honiteb.

Podle Mahdalíka je pravděpodobné, že nalezení divočáci přebíhali do vysoce rizikové oblasti zvenčí. Uvnitř ohradníků se pak nejspíše nakazili. Dohromady mělo jít o skupinu deseti divokých prasat. Sedm z nich uhynulo, tři zastřelili 23. prosince myslivci. Ani u jednoho z ulovených divočáků přitom testy nemoc nepotvrdily.

První případ choroby v Česku potvrdili veterináři u dvou uhynulých zvířat nalezených v červnu na okraji Zlína.

Od té doby byla laboratorními testy choroba potvrzena u zhruba 190 uhynulých, ulovených či odchycených zvířat. V polovině července stát nařídil intenzivní lov divokých prasat na celém území České republiky, v ohnisku nákazy povolili veterináři jejich odlov v září.

Ve vysoce rizikové oblasti veterináři k dnešku potvrdili africký mor prasat u 179 z 229 nalezených uhynulých divočáků.  V takzvané červené zóně, ke které kromě vysoce rizikové oblasti ohraničené ohradníky patří i několik okolních honiteb, bylo uloveno či odchyceno 540 divokých prasat, u 15 z nich byl prasečí mor potvrzen

autor: Tomáš Fránek | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související