Půl roku s africkým morem prasat na Zlínsku. Viníka zavlečení choroby se najít nepodařilo

28. prosinec 2017 14:52

Riziko rozšíření afrického moru prasat z ohniska nákazy na Zlínsku je nyní vysoké. Černá zvěř je od konce listopadu do února v říji, migruje a pachové i elektrické ohradníky tím ztrácejí na účinnosti. Viníka zavlečení choroby se dosud nepodařilo najít.

V ohnisku nákazy nyní podle ředitele Krajské veterinární správy Františka Mahdalíka zůstává asi dvacet divočáků, mezi kterými může být i další vironosič.

Policie nyní stáhla své odstřelovače z ohniska nákazy africkým morem prasat na Zlínsku. Za necelé tři měsíce tam policisté ulovili skoro sto padesát divočáků.

Zda bude policie s lovem pomáhat i v příštím roce, se rozhodne na lednovém jednání zástupců ministerstva zemědělství, policie a veterinářů. 

První případ choroby v Česku potvrdili veterináři u dvou uhynulých zvířat nalezených v červnu na okraji Zlína.

Od té doby byla laboratorními testy choroba potvrzena u zhruba 190 uhynulých, ulovených či odchycených zvířat. V polovině července stát nařídil intenzivní lov divokých prasat na celém území České republiky, v ohnisku nákazy povolili veterináři jejich odlov v září.

Ve vysoce rizikové oblasti veterináři k dnešku potvrdili africký mor prasat u 179 z 229 nalezených uhynulých divočáků.  V takzvané červené zóně, ke které kromě vysoce rizikové oblasti ohraničené ohradníky patří i několik okolních honiteb, bylo uloveno či odchyceno 540 divokých prasat, u 15 z nich byl prasečí mor potvrzen.

Africký mor prasat (AMP) je akutní, vysoce nakažlivé onemocnění prasat podobné klasickému moru prasat. Touto nákazou může onemocnět prase domácí i divoké všech věkových kategorií. Původním rezervoárem bylo prase bradavičnaté, od kterého se infikovala klíšťata.
Onemocnění se projevuje vysokou horečkou až 42 °C, která může podle průběhu trvat i několik dnů. První příznaky se objevují při poklesu teploty. Zvířata jsou malátná, těžce dýchají, nepřijímají potravu, trpí krvavým průjmem, zvrací a mají cyanotickou kůži.

Související