Lidé na Zlínsku musí kvůli moru zabít 103 prasat. Hrozí jim sto tisíc korun pokuty

22. únor 2018 14:30

Veterináři také rozhodli o zvětšení zamořené zóny o dalších sedmnáct katastrů od Bohuslavic až po Vysoké Pole.

Prasata musí zabít chovatelé v padesáti čtyřech chovech do 11. září. Vyplývá to z nového mimořádného veterinárního opatření Státní veterinární správy. Od 12. března bude v zamořené oblasti chov prasat domácích v neregistrovaných chovech zakázán.

V případě jeho porušení hrozí fyzickým osobám pokuta až 100 000 korun, právnickým osobám a podnikatelům až dva miliony korun.

Zamořená oblast se zvětší

Chovů zaregistrovaných podle takzvaného plemenářského zákona se nařízení netýká.

Veterináři k dnešku rozhodli také o zvětšení zamořené oblasti, která od 1. února zahrnovala zhruba 40 procent okresu Zlín.

Nově do ní spadá 17 katastrů. Jde o území obcí a místních částí Bohuslavice u Zlína, Březůvky, Doubravy, Horní Lhota, Karlovice, Otrokovice - Kvítkovice, Lhota u Malenovic, Loučka I, Loučka II, Oldřichovice, Podhradí, Provodov, Zlín - Salaš, Sehradice, Slopné, Újezd u Valašských Klobouk a Vysoké Pole.

Nemoc zatím jenom u divočáků

K rozšíření zamořené oblasti došlo po konzultaci s Evropskou komisí v reakci na nedávné nálezy a odlovy nakažených divokých prasat.

Myslivci zastřelili na Zlínsku od začátku února 66 divočáků v zamořené oblasti na Zlínsku. Vyšetření potvrdilo chorobu u jednoho z kusů uloveného v katastru Zlína - Lůžkovic uvnitř vysoce rizikové oblasti lemované ohradníky.

Ve vysoce rizikové oblasti vytyčené v okolí krajského města dosud veterináři potvrdili africký mor prasat u 219 uhynulých, ulovených nebo odchycených divokých prasat. 

 

Související