Dohodnuto, podepsáno. Starostou Kroměříže bude Jaroslav Němec

V Kroměříži dnes podepsali koaliční smlouvu vítězné hnutí Nezávislí, tři zastupitelé zvolení za Zdravé Kroměřížsko, ODS a nezávislé osobnosti, Piráti a ČSSD.

Ucedl to lídr Nezávislých Jaroslav Němec, který bude stejně jako v posledním volebním období starostou. Koalice bude mít v 27členném zastupitelstvu 16 křesel. Ustavující zastupitelstvo bude 1. listopadu. Kroměříž byla posledním okresním městem ve Zlínském kraji, kde dosud nebyla koalice dohodnutá.

"Koaliční smlouvu jsme podepsali dnes symbolicky 28. října ve 12:00," uvedl Němec.

Nezávislí budou mít v městské radě tři křesla, dva posty obsadí Zdravé Kroměřížsko, stejně tak ODS a nezávislé osobnosti, po jednom křesle budou mít Piráti a ČSSD.

Nezávislí budou mít post starosty, ostatní subjekty budou mít po jednom místostarostovi. První místostarostkou bude Daniela Hebnarová (ODS), dalšími místostarosty Vít Peštuka (Zdravé Kroměřížsko), Karel Holík (ČSSD) a Vratislav Krejčíř (Piráti).

V polovině října ohlásili snahu o vytvoření koalice zástupci Nezávislých, Zdravého Kroměřížska, Pirátů a ČSSD. V zastupitelstvu by měla těsnou většinu 14 křesel. O několik dní později však lídr Zdravého Kroměřížska Richard Kreml oznámil, že vznik navrhované koalice nepodpoří. Zbylých 13 zastupitelů, kteří o vznik koalice na avizovaném půdorysu stáli, proto s nabídkou účasti v ní oslovili ODS a nezávislé osobnosti.

"Koaliční jednání byla dlouhá, programové prohlášení bude vytvořeno do 30 dní od prvního zastupitelstva. Priority jsou však předjednány," uvedl Němec, podle kterého se všech pět subjektů na prioritách shodlo. "Pro město a občany je priorita, aby se dotáhl územní plán, zmiňovali jsme všichni stavbu sportovní haly, změny v MHD," uvedl Němec.

autor: rv
Spustit audio

Související