Povolební zvrat v Kroměříži. Dohodnuté koalici chybí jeden hlas, lídr hnutí Zdravé Kroměřížsko ho dát nechce

19. říjen 2018 09:33

Plánovaná kroměřížská koalice je v ohrožení. Lídr hnutí Zdravé Kroměřížsko Richard Kreml oznámil, že do koalice se starostou Jaroslavem Němcem nepůjde.

Kreml to zdůvodnil to i tím, že mu vadí způsob práce Němce na radnici za poslední čtyři roky. Navíc podle něj koalice není dostatečně personálně vybavená na to, aby řešila problémy města.

Znamená to, že plánované koalici Nezávislých, Zdravého Kroměřížska, ČSSD a Pirátů chybí k většině jeden hlas.

V úterý přitom vznik koalice ve společném prohlášení potvrdili lídři všech čtyř subjektů.

Starostu Jaroslava Němce rozhodnutí Kremla překvapil. Chce svolat jednání všech partnerů, ve hře je i posílení koalice o další stranu. "Budu chtít svolat všech 13 zbylých zastupitelů a chtěl bych, abychom se rozhodli, jestli končíme v tomto formátu, nebo jestli jsme schopni pokračovat a oslovit další strany. Samozřejmě bych to chtěl udělat po dohodě se všemi," uvedl Němec.

Pokud se zbývající zástupci zvažované koalice shodnou na pokračování vzájemné spolupráce, existují podle něj dvě varianty. "Pořád je tu ODS a KDU-ČSL," řekl Němec.

Volby ve městě vyhrálo hnutí Nezávislí v čele se starostou Jaroslavem Němcem před hnutím ANO. V sedmadvacetičlenném zastupitelstvu by koalice měla nejtěsnější většinu čtrnácti hlasů.

Richard Kreml dnes pro Český rozhlas Zlín řekl, že se nebude podílet ani na koalici, kterou by sestavovalo hnutí ANO. 

autor: pes
Spustit audio

Související