Škoda na poškozených stromech v Kroměříži je 1,8 milionu korun. Vandala se zatím najít nepodařilo

27. září 2018 12:10

Čtyři poškozené lípy byly vysoké zhruba 20 metrů, pátá měla 13 metrů a poslední strom byl vysoký pět metrů.

Neznámý pachatel způsobil Kroměříži poškozením šesti lip na Švabinského nábřeží škodu 1,8 milionu korun. Vyplývá to ze znaleckého posudku, který si vyžádala od města policie.

Pachatel stromy navrtal a do děr zřejmě nastříkal jedovatou látku. Radnice musela vzrostlé stromy, které poté uschly, před měsícem z bezpečnostních důvodů pokácet. Událost nadále vyšetřuje policie.

Jak chcete řešit problém s ubytovnou Děvín? Kroměřížští volební lídři odpovídají

Kroměříž

Lídři všech stran odpovídali na dvě stejné otázky.

Většina z poškozených lip měla výšku asi 20 metrů. Některé na místě rostly od počátku 20. století. 

Čtyři poškozené lípy byly vysoké zhruba 20 metrů, pátá měla 13 metrů a poslední strom byl vysoký pět metrů. Stromy byly podle odborníků dlouhodobě perspektivní, některé na místě rostly již od počátku minulého století.

Na každém stromě bylo podle Martina Posoldy, který má na starost městskou zeleň, několik vývrtů ve spodní části kmenů. Do dřeva pak byla podle něj pravděpodobně aplikována toxická látka.

Právnička radnice Irena Gráfová uvedla, že látka byla do stromů vpravena pravděpodobně letos v únoru, nebo březnu. Město vyzvalo obyvatele, kteří by případně měli k vandalskému činu nějaké poznatky, aby se obrátili na radnici, nebo přímo na policii.

Související