Starý pivovar v Kroměříži se otevírá. Za 19,5 milionů Karla Kryla doplní nový divadelní sál i bezbariérové prostory

Kroměříž dokončila rekonstrukci historické budovy Starého pivovaru.

Stavební práce začaly v únoru, náklady na přestavbu objektu dosáhly zhruba 19,5 milionu korun.

Budova slouží jako klub k pořádání kulturních a společenských akcí, zázemí v ní má kroměřížský divadelní spolek. Po dobu oprav byla pro veřejnost uzavřena.

Opravený Starý pivovar v Kroměříži

Díky úpravám je Starý pivovar bezbariérový. Stavbaři v něm osadili nové rozvody vody, kanalizace, topení, elektřiny a vzduchotechniky. Upravili schodiště, výměnili okna. Opravu má za sebou i hlavní sál, šatny, sociální zařízení a klubovna.

Díky dispozičním změnám vzniklo v nové přísálí, kanceláře a zkušebny s kuchyňským koutem a toaletami. Zásluhou rekonstrukce se změnil také vstup do budovy. Lidé se do Starého pivovaru nyní dostanou přímo z Prusinovského ulice, kde je i rampa pro vozíčkáře.

Opravený Starý pivovar v Kroměříži

Památkově chráněná budova Starého pivovaru byla postavena koncem 16. století majiteli kroměřížských šenkovních domů, kteří v těsném sousedství radnice vybudovali pivovar.

Pivo se v objektu už dávno nevaří, dům slouží kulturním akcím. Radnice v roce 2014 za osm milionů korun opravila suterén objektu. Vznikla tam Expozice Karla Kryla, který se v Kroměříži narodil.

Opravený Starý pivovar v Kroměříži

Související