Čtyři strany v čele Kroměříže. Na vládě se shodují Nezávislí, Zdravé Kroměřížsko, Piráti a ČSSD

V sedmadvacetičlenném zastupitelstvu by koalice měla nejtěsnější většinu čtrnácti hlasů.

Kroměříž by mohla v příštích čtyřech letech vést koalice složená z hnutí Nezávislí, Zdravé Kroměřížsko, České pirátské strany a ČSSD.

Ve společném prohlášení to potvrdili lídři všech čtyř subjektů. Volby ve městě vyhrálo hnutí Nezávislí v čele se starostou Jaroslavem Němcem před hnutím ANO. V sedmadvacetičlenném zastupitelstvu by koalice měla nejtěsnější většinu čtrnácti hlasů.

V Kroměříži vyhrálo hnutí Nezávislí současného starosty Jaroslava Němce

Kroměříž

Mandáty má osm stran a hnutí.

Podle lídra hnutí Nezávislí a dosavadního starosty Jaroslava Němce se strany a hnutí shodly na postupu dalších jednání o programových prioritách budoucí koalice. "Nic nebude hotové za jeden nebo dva dny, jednání určitě ještě týden potrvají. Důležité je, že jsme spolu schopni komunikovat, bavit se o programu. Myslím si, že je to na dobré cestě," řekl Němec.

Nezávislí získali v Kroměříži za 19,66 procenta hlasů šest mandátů. Druhé skončilo ziskem 16,52 procenta hlasů a pěti zastupitelů hnutí ANO, ze které Němec úspěšně kandidoval před čtyřmi lety. Na jaře však z hnutí vystoupil, zdůvodnil to mimo jiné dlouhodobými spory s vedením místní organizace.

Seskupení Zdravé Kroměřížsko skončilo ve volbách ve městě třetí, za 12,12 procenta hlasů má čtyři křesla. O jeden mandát méně získala koalice KDU-ČSL, ZVUK 12 a nezávislí, hlasovalo pro ni 11,72 procenta voličů.

Do zastupitelstva se dále dostali Občanští demokraté a nezávislé osobnosti, v zastupitelstvu budou mít tři křesla za 8,95 procenta hlasů. Na šestém místě skončila Česká pirátská strana se 7,48 procenta hlasů a dvěma mandáty. V zastupitelstvu znovu usednou i zástupci KSČM a ČSSD, také tyto strany mají shodně po dvou mandátech.

autor: pes
Spustit audio

Související