Zlín ví, kdo se stane jeho primátorem. Novým mužem číslo jedna bude Jiří Korec z ANO

25. říjen 2018 14:16

Korec bude nejmladší primátor v historii města, je mu 32 let.

Ve Zlíně se na koalici dohodlo vítězné hnutí ANO se STAN, lidovci, Piráty a ODS. V 41členném zastupitelstvu bude mít 29 křesel. 

"Být zlínským primátorem je velká čest," uvedl Korec. Ten byl dvojkou na kandidátce ANO, lídrem byl Roman Kaňovský.

Korec vstoupil do komunální politiky v roce 2014, kdy byl zvolen za ANO do zastupitelstva města. Náměstkem primátora se stal před dvěma lety. 

Ve svém mladém věku Korec problém nevidí. "Zvažovali jsme to, ale není přeci důvod, proč by mladý člověk nemohl být primátorem. Spíš jde o to, co má za sebou, jaké má kvality, co již zvládl na městě," uvedl Korec, který byl dvojkou na kandidátce ANO a získal více hlasů než lídr Roman Kaňovský.

Korec se chce zaměřit na strategické investice města. "Jsou to velké projekty, které jsme nachystali v rámci koalice v předchozím volebním období. Chceme tyto projekty dokončit, a zároveň chystat nové. Kromě údržby, kterou musíme dělat neustále, musíme dbát na projekty, které jsou pro město Zlín strategické a které ho pozvednou na krajskou úroveň," uvedl Korec. Jmenoval například dopravní terminál, park u zámku či za divadlem, tržiště či převod zimního stadionu na město.

Výsledky voleb ve Zlíně

O primátorovi se bude hlasovat na ustavující schůzi 1. listopadu. Koaliční smlouva bude podepsána 31. října, kdy bude zveřejněno také, kolik křesel v radě města připadne jednotlivým stranám. Rada bude mít 11 členů jako v minulém volebním období.

ANO má devět mandátů, stejně tak STAN, kteří skončili těsně druzí. Třetímu hnutí Zlín 21 připadlo sedm mandátů, čtvrtí lidovci jich mají pět. Po třech mandátech mají ODS, Piráti a uskupení Rozhýbejme Zlín, které tvoří Soukromníci, Svobodní a Nezávislí. SPD bude mít dva zastupitele.

V posledních čtyřech letech vedla krajské město koalice STAN a ANO, primátorem byl Miroslav Adámek (STAN), který byl nyní lídrem STAN.

Jiří Korec se má stát novým primátorem Zlína

Kdo je Jiří Korec:

Datum a místo narození: 19. června 1986, Zlín

Vzdělání: maturoval na zlínské průmyslovce, poté vystudoval kybernetiku, biomedicínské inženýrství a management na Českém vysokém učení technickém v Praze

Dosavadní funkce: náměstek primátora Zlína (od září 2016), člen zlínského zastupitelstva (od 2014, původně jako nestraník za ANO)

Kariéra: po škole pracoval jako vedoucí technického oddělení v soukromé firmě zabývající se výrobou měřicí techniky pro zdravotnictví, od podzimu 2016 působí jako náměstek zlínského primátora (na starosti má kulturu, bydlení, informační technologie nebo investiční akce)

Stranická příslušnost: člen hnutí ANO

V případě zvolení se ve věku 32 let zařadí mezi nejmladší české primátory. Například před čtyřmi lety se stal primátorem Mostu tehdy třiatřicetiletý Jan Paparega (ProMOST), v Praze pak zvolili v červnu 2013 do čela města Tomáše Hudečka (TOP 09), kterému bylo 34 let.

autoři: pes , Tomáš Fránek
Spustit audio