Cyklostezka z Kroměříže do Kvasic se už otevřela. Postupně se bude kácet až osm tisíc stromů

Cyklostezka z Kroměříže do Kvasic byla zavřená kvůli padajícím stromům.

Kroměřížská radnice znovu zprovoznila pro veřejnost cyklostezku do Kvasic, kterou nechala na konci srpna uzavřít kvůli padajícím stromům.

Lesy ČR ve spolupráci s městem pokácely v tomto týdnu 120 nebezpečných stromů. V tiskové zprávě to dnes uvedl mluvčí radnice Jan Vondrášek. Kvůli pádu stromů byla cyklostezka letos uzavřena už dvakrát, první omezení platilo od ledna do dubna.

Cyklostezka Bečva láká desítky tisíc lidi. Patří mezi nejvyužívanější v zemi

Cyklosteka Bečva láká desítky tisíc lidí

Návštěvnost stezky, která vede od pramenů Rožnovské a Vsetínské Bečvy, roste. A trasa patří mezi nejoblíbenější cyklostezky v tuzemsku

Další práce jsou plánované na podzim, kdy se bude jich kácet asi patnáct stovek. 

Správcem porostu kolem cyklostezky jsou Lesy ČR. „Byly napadené houbovými chorobami způsobujícími vývraty stromů. Nákaza se bohužel šíří a stav stromů se zhoršil. Nezbývá proto, než v kácení pokračovat,“ uvedl Martin Posolda, který má na starost městskou zeleň.

Postupně by se mělo kácet asi 8000 stromů tak, aby cyklostezku v budoucnu pád stromů neohrožoval. 

Cyklostezka z Kroměříže do Kvasic je dlouhá přes pět kilometrů, její výstavba stála téměř 30 milionů korun. Otevřena byla v dubnu 2010 a navazuje na cyklostezku vedoucí podél Baťova kanálu. Využívají ji nejen rekreační cyklisté a in-line bruslaři, ale také lidé z obcí v okolí k cestám do práce.

autor: pes

Související