Co dobrého k pivu? Výborné škvarkové tyčinky podle originálního receptu z kuchařky Marie Baťové

27. červen 2019

Tomáš Baťa alkohol nepil, ale příležitostně nepohrdl malým pivem. A právě ke zlatavému moku se vztahuje další recept z originální kuchařky jeho manželky.

Koncem prázdnin vydá Nadace Tomáše Bati ve Zlíně kuchařku 99 sladkých teček Marie Baťové. Český rozhlas Zlín vám pravidelně každou neděli exkluzivně přináší malou ochutnávku z této připravované knihy. Dnes tomu nebude jinak. Redaktorka Saskia Mišová společně s Gabrielou Culík Končitíkovou z Nadace Tomáše Bati společně upečou Škvarkové tyčinky k pivu.

U Baťů se vlastně alkohol nepil, jak to tedy bylo?

Minimálně jej v domácnosti měli. Nedávno jsem se o tom bavila s vnučkou Tomáše Bati Rosemarie Baťa. A debatovaly jsme nad tématem, jestli je vhodné vůbec mít něco jako Baťovu kavárnu a podobně. A pokud kavárna, tak by asi musela být úplně bez alkoholu. A ona mi říká: „Děda přece nepil.“ A já tak trošku hříšně jsem jí na to odpověděla, že děda sice ne, ale babička má alkohol součástí skoro každého receptu. Má tam buď rum, pivo, víno. Samozřejmě v té době se tím běžně konzervovalo. Takže ve většině buchet, povidel a všude – spotřebovali jsme opravdu hodně rumu při přípravě těch receptů. Čaje o páté nebyly určitě jen o čaji, protože Marie Baťová má u spousty receptů poznámky typu – k pivu, k vínu, k večernímu posezení u vína. Její nepečené sýrové kuličky byly také určeny k vínu. Parmazánový puding k vínu, nebo parmazánové keksy k vínu. A toto jsou škvarkové tyčinky, na které měla recept od Boženky Čiperové, a jmenuje se to i u ní – škvarkové tyčinky k pivu. Takže to, jak se lidé často ptají na vztah Tomáše Bati k alkoholu, tak myslím si, že mu nevadil alkohol jako takový, ale tím, že jeho firma věnovala tolik energie do péče o všechny spolupracovníky a řešení jejich problémů, tak si myslím, že on neuznával alkohol jen jako nástroj řešení problémů. Ale jsou známé příběhy, kdy v parném létě přišel do hostince, potkal tam spoustu spolupracovníků, a pili pivo k obědu. A oni když ho viděli, tak začali být strašně rozpačití. A jemu to přišlo tak směšné, že šel k výčepu, objednal si malé pivo a hned u výčepu jej také vypil. A říkal – každému, jak je libo, v takovém vedru. Takže tím naznačil, že to nebude řešit.

ŠKVARKOVÉ TYČINKY K PIVU: DOBA PŘÍPRAVY - 30 minut; DOBA PEČENÍ - 40 minut (2 plechy po 20 minutách); INGREDIENCE - 250 g polohrubé mouky, 100 g škvarků, 1 vejce, 15 g kvasnic, 50 ml mléka, sůl; POSTUP - škvarky nakrájíme najemno. Kvasnice smícháme s vlažným mlékem a necháme vzejít. Mouku, nasekané škvarky a vejce dobře promícháme, osolíme a přidáme vzešlé kvasnice. Těsto ihned zpracujeme, podle potřeby můžeme přidat mléko. Poté vyválíme na válu a vykrajujeme tyčinky. Tyčinky klademe na plech vyložený pečicím papírem, potřeme rozšlehaným vejcem; PEČENÍ - pečeme v troubě předehřáté na 180 °C přibližně 20 minut dozlatova; RADA - Pokud škvarky rozemeleme na mlýnku na maso a vypracujeme jemné těsto, můžeme z něj vytvořit takzvanou slámu nebo miniaturní preclíčky.

autoři: Saskia Mišová , Tomáš Patrick Hyánek
Spustit audio

Související